Toprak, “Dağıtılan bu 166,3 milyar TL geri ödenmediği takdirde, tüm borç yükü, kefil olan KGF’ye, garanti veren Hazine’ye binecek. AKP’nin birilerini zengin etmek, kasasını doldurmak için bol keseden dağıttığı kredilerin faturasını tüm millete ödetecekler” dedi.
CHP’li Toprak yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, Kredi Garanti Fonu (KGF) düzenlemesiyle, devleti kefil gösterip Hazine’ye dağıtılacak kredilerin yüzde 7’sine kadar garanti sorumluluğu yükleyerek, bankaları kredi musluklarını açmaya yönlendirdiğini belirtti. 16 Nisan referandumu öncesinde “bol keseden dağıtılan ve yatırımları canlandıracağı” iddia edilen bu kredilerin toplamının, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin ifadesiyle, Nisan sonunda 160 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Toprak, “KOSGEB’den verilen 50 bin TL’ye kadar faizsiz, bir yıl geri ödemesiz can suyu kredilerinin toplamı ise 6,3 milyar lira olarak açıklandı. Yani referandum öncesinden itibaren 166,3 milyar lira, diğer deyişle 47,5 milyar dolar para dağıtıldı” dedi.
“HAZİNE GARANTİSİYLE ALIP YÜKSEK FAİZE”
Ancak, ortada bir yatırım, üretim ve istihdam artışının olmadığını ifade eden Toprak, “İşsizlik artmaya devam ediyor. Son TÜİK verisiyle 676 bin yeni işsizin daha ilavesiyle, işsiz sayısı resmi rakamla 3 milyon 900 bin. Hükümetin dağıttığı bu paraların bir kısmı eski kredi borçlarını kapatmaya, rezidans, ofis, daire, yat, araba, arsa alımına gitmiş. Ya da KGF kefaleti, Hazine garantisiyle bir bankadan alınıp, diğer bankada yüksek faizle hesaba yatırılmış” dedi.
“KREDİYİ ALAN DOLARA, EUROYA YATIRMIŞ”
Toprak, ayrıca, bu ucuz kredilerin önemli bir bölümünün döviz yatırımına gittiğinin de Merkez Bankası verilerinden anlaşıldığını belirtirken şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanının, ‘dövizinizi bozdurun, TL’ye geçin’ çağrılarına rağmen, bankalardaki döviz mevduat hesapları yılbaşından bu yana 23,7 milyar dolar artmış ve 173 milyardan 196,9 milyar dolara yükselmiş. Sadece 28 Nisan haftasında döviz mevduatlarındaki artış 7 milyar dolar. Bu para yurt dışından gelmemiş. Hükümet KGF’yi, Hazine’yi kefalet ve garanti yükü altına sokarak ucuz kredi dağıtmış. Bu krediyi alanlar da paraları, ‘kurlar yükselirse daha çok kazanırız’ diye, yeni yatırım, fabrika, işyeri açıp, riske girmek yerine, dolara, euroya yatırmış.”
“UCUZ KREDİYİ KAPAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİ”
Toprak, BDDK Başkanı’nın KGF ve KOSGEB kredilerinde, amaç dışı kullanım olduğu bilgilerinin geldiğini, inceleme başlatacaklarını açıkladığına da dikkat çekerek, “Ucuz krediyi kapan Üsküdar’ı geçti. Dağıtılan bu 166,3 milyar TL geri ödenmediği takdirde, tüm borç yükü, kefil olan KGF’ye, garanti veren Hazine’ye binecek. Bunun da anlamı, AKP’nin birilerini zengin etmek, kasasını doldurmak için bol keseden dağıttığı kredilerin faturasını tüm millete ödetecekler” dedi.