'Cinsel farklılaşma kusuru' rahatsızlığı nedeniyle ailesinin kız sanarak, bu şekilde yetiştirdiği 15 yaşındaki çocuk, yapılan 2 operasyonla erkek kimliğine kavuştu.
Doğuştan 'Cinsel Farklılaşma Kusuru' bulunduğu için ailesinin kız sanarak, bu şekilde yetiştirdiği 15 yaşındaki çocuk, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan 2 operasyonla erkeklik organının işlevsel hale getirilmesiyle
erkek kimliğine kavuşturuldu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Darcan, yaptığı açıklamada 15 yaşındaki C.T'nin doğduğunda erkeklik hormonunun kullanımından kaynaklanan enzim eksikliği nedeniyle, erkeklik cinsel organının tam olarak gelişmemesinden dolayı ailesi tarafından kız sanıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Darcan şu bilgileri verdi:
' Yaşı ilerleyince çocuk kendi durumunu fark ediyor. Ergenlik döneminde de kas yapısı gelişiyor ve tüylenme ortaya çıkıyor. Memelerinin gelişmemesi nedeniyle ailesi tarafından doktora getiriliyor. C.T, kromozomal yapı ve iç genital organları ile bir erkek olmasına rağmen, dış görünümünde yetersizlikler var. Vaka, 2 yıllık bir süreçte uzman hekimler tarafından değerlendirildikten sonra ameliyatlar gerçekleştirildi. Hasta şimdi psikolojik destek alıyor. Bu çok geç kalınmış bir vaka. Yenidoğan döneminde bu rahatsızlık saptandığında çocuğa uygun cinsel kimlik kazandırılabiliyor ve psikolojik desteğe gerek kalmıyor.'
Bu tür rahatsızlıklara genellikle akraba evliliklerinde rastlandığını bildiren Prof. Dr. Darcan, C.T'nin anne babasının da amca çocukları olduğunu kaydetti.
Mardin'den gelerek Bornova'ya yerleşen 9 çocuklu bir ailenin ferdi olan C.T, ilköğretimi bitirdikten sonra okula gitmeyi bıraktığını belirterek, ' şimdi gerçek kimliğimi bulduğumu hissediyorum. Eski fotoğraflarımı yırttım, geçmişi hatırlamak istemiyorum' dedi.
KONSEY DEĞERLENDİRİYOR
EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Üroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ulman da, bu tür ameliyatların kliniklerinde ayda ortalama 1-2 kez yapıldığını bildirdi.
Cinsiyet tayini için hastalara çeşitli testler uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Ulman, şu bilgileri verdi:
' Tıp Fakültesi bünyesinde bizim de aralarında bulunduğumuz çocuk endokrinoloji, çocuk psikiyatrisi, çocuk genetik ve adli tıp uzmanlarının yer aldığı bir konsey var. Ayda 1 kez toplanarak bu durumdaki hastalarımızı değerlendiriyor ve onlar için en uygun kararı vermeye çalışıyoruz. Ameliyata gerek görülmesi durumunda cerrahi müdahalenin çocuğun cinsel kimliğinin kazanılmaya başlandığı 2 yaşından önce yapılması gerekiyor. İlerleyen yaşlarda çocuklar ameliyat olursa mutlaka psikiyatrik desteğe ihtiyaç duyuyor.'
İZMİR (A.A)