13 yıl sonra yine çadır diplomasisi

13 yıl sonra yine çadır diplomasisi

13 yıl sonra yine çadır diplomasisi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Libya’ya başbakan düzeyinde ilk ziyareti dün gerçekleştirdi. 1996’da dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın Libya Devlet Başkanı ile çadır zirvesi skandala dönüşmüş, Kaddafi sert bir dille Türkiye’ye ağır eleştiriler yöneltmişti.

ERDOĞAN’ın Libya Başbakanı Bağdadi Ali el Mahmudi ile görüşmesinden sonra 2 ülkenin karşılıklı olarak vizeleri kaldırdığı açıklandı. Erdoğan, ardından Bab el Azize Sarayı önünde kurulan çadırda Kaddafi tarafından kabul edildi. Görüşme, yaklaşık iki buçuk saat sürdü.


Kaddafi ile çadır zirvesi

Türkiye ile Libya arasındaki seyahatlerde vize engeli kalkıyor. Bir dizi temasta bulunmak üzere bu ülke giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başbakanı Bağdadi Ali El Mahmudi ile görüştü. Baş başa gerçekleşen görüşmesinin ardından basın mensupları toplantı salonuna davet edildi. Burada bir açıklama yapan El Mahmudi, “Türkiye ile Libya arasındaki vizenin kaldırılması konusunda anlaşmaya vardık. Önümüz Kurban Bayramı. Bugün itibariyle Türk vatandaşları Libya’ya, Libya vatandaşları da Türkiye’ye vizesiz gidebilir” dedi.

Çadırda görüştüler
Erdoğan daha sonra Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi tarafından kabul edildi. Görüşmenin yapılacağı Bab-al Aziza Sarayı’ndaki çadırın önünde Kaddafi, Erdoğan’ı öperek karşıladı. İki buçuk saat süren görüşmenin ardından, iki lider yürüyerek yemeğin verileceği çadıra geçti. Sohbet ederek çadıra doğru yürürken Erdoğan, Kaddafi’ye 1986’da ABD tarafından bombalanan ve müzeye dönüştürülen binayı işaret ederek, “Bu bombalanan bina mı?” diye sordu. Kaddafi de binayla ilgili bilgi verdi. Bu arada Erdoğan, davet ettikleri Kaddafi’nin Türkiye’ye geleceğini söyledi.


13 yıl önce aynı çadırda Erbakan’a hakaret yağdırmıştı
Başbakan Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Türkiye’den Libya’ya giden ilk başbakan oldu. 1996’da dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın gerçekleştirdiği ilk ziyarette, Kaddafi, Türkiye’ye hakaret yağdırmıştı. Kaddafi, çadırında Erbakan’la düzenlediği toplantıda şunları kaydetmişti: Orta Doğu’daki güneşin altında Kürt milleti de yerini almalıdır. Türkiye’nin dış politikasından memnun değiliz. Türkiye iradesini kaybetmiştir.