12 dakikada pişiyor ama 1 ay bayatlamıyor… Bayram taplaması nasıl yapılır?

12 dakikada pişiyor ama 1 ay bayatlamıyor… Bayram taplaması nasıl yapılır?

Bayramlarda her yörenin kendine has vazgeçilmez lezzetleri bulunuyor. Bunlardan biri olan Adıyaman'ın "Bayram taplaması"nın Kurban Bayramı'nda satışları arttı. Peki, bayram taplaması nasıl yapılır? İşte ustalarından Adıyaman'ın meşhur bayram taplaması tarifi...

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Adıyaman''da meşhur olan "bayram taplaması"nın Kurban Bayramı öncesi satışları arttı. Uzun yıllardır evlerde un, kabartma tozu, susam, şeker, tuz, maya karışımından yapılan, kırsal bölgede tandırda, şehir merkezlerinde ise fırınlarda pişirilen "bayram taplaması", misafirlerin damaklarını tatlandırıyor. Peki, bayram taplaması nasıl yapılır? İşte ustaların ağzından püf noktalar..

Kent merkezinde fırın ustaları, bayrama sayılı günler kala çevre illerin yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerden aldıkları siparişleri yetiştirmek için yoğun emek harcıyor.

22118101.jpg

Kızgın ateşin önünde nar gibi kızaran taplamalar, bayramda misafirlerin isteğine göre hem kurabiye hem de tatlı olarak ikram ediliyor.

"BİR AY DAHİ KALSA YENEBİLİYOR"

İşletme sahibi fırın ustası Yaşar Saygı, bayrama özgü taplama siparişlerini yetiştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

300720201aa8afcd-2.jpg

Mesai saatlerini uzattıklarını ve yoğun çalıştıklarını anlatan Saygı, şunları kaydetti:

"Yaptığımız taplamaları, yurt dışına Almanya ve Fransa''ya da gönderiyoruz. Taplama, Adıyaman''a özgüdür, şeker, yağ, anason ve safran karışımından oluşur. Yaklaşık yarım saat hamuru yoğurduktan sonra fırında pişiriyoruz. Yaklaşık 16 dakika pişiyor. İçinde katkı maddesi yok. Bir ay dahi kalsa yenebiliyor. Bayatlama olmuyor. Bayram öncesi taplamaya yoğun talep var. Kilosu 15 liradan satışa sunuluyor."