2021 için memur emeklilerinin maaşlarında geçen 6 ayda oluşan yüzde 5.45’lik enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden gelen yüzde 3’lük zamla birlikte toplam yüzde 8.45 oranında artış olacak. İşçi, esnaf-tarım Bağ-Kur emeklilerinin maaşları da 6 aylık enflasyon olan yüzde 8.45 oranında artacak.
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Temmuz ayında yeni maaşlarını almaya hazırlanan işçi, esnaf ve memur emeklisi, enflasyon oranında yapılan zamlarla aslında neredeyse sıfır zam alacak. Emeklinin ortalama geliri uzun zamandır ilk kez açlık sınırının altında kaldı.
Türkiye’de memur emeklisinin zammı toplusözleşmeye göre 2 yılda bir tespit ediliyor. Son 6 aylık enflasyon, belirlenen rakamları aşarsa fark yansıtılıyor. SGK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak zamlar ise doğrudan enflasyona endeksli. 6 ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılıyor. İşte bu nedenle iktidarın maaş zammında geçmiş 6 aylık enfasyona mahkûm ettiği işçi ve Bağ-Kur emeklisi bu yıl da perişan. Maaşlar asgari ücret bir yana açlık sınırının bile altında kaldı.
Enflasyon oranında zam aslında “sıfır zam” anlamına geliyor. Yılın ikinci yarısında en düşük memur emekli aylığı ek ödemelerle birlikte 3 bin 21 liradan 3 bin 276 liraya çıktı. En düşük işçi ve Bağ-Kur emekli aylıkları da şöyle oldu:
- SSK’de 2000 öncesi emekli olanların maaşı 2 bin 420 liradan 2 bin 624 liraya çıktı. 2000 sonrasında emekli olanlar için en düşük işçi emekli aylığının ise bin 500 liradan bin 627 liraya çıkması bekleniyor.
- Esnaf Bağ-Kur emekli maaşları bin 763 liradan bin 912 liraya çıktı.
- Tarım Bağ-Kur emeklilerinin maaşları da bin 662 liradan bin 802 liraya yükseldi.
10 MİLYON EMEKLİ TÜİK’İN İNSAFINA BIRAKILDI
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün “Bu hesap yanlış” dedi. Emeklinin enflasyonunun bu olmadığına dikkat çeken Ergün, rakamların gerçeği yansıtmadığını, TÜİK’in adeta “emeklilere düşük zam verilmesini sağlayacak şekilde kurgulandığını” ileri sürdü. 10 milyonu aşkın emeklinin TÜİK’in insafına terk edildiğini belirten Ergün, şunları kaydetti:
“Son 6 ayda emeklilerimizin harcamalarına bakıldığında; gıda maddelerinde düşme mevsimlik özellik taşıyor. Diğer mutfak harcamalarında ise artış var. Bu nedenle, emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine seyyanen zamlar yapılmalıdır.”