DHA''nın haberine göre, Türk Hava Yolları''nın (THY) geçtiğimiz pazartesi günü İstanbul-Şikago seferini yapan TK185 sefer sayılı uçuşunda yerden yaklaşık 10 bin metre yükseklikte doğum gerçekleşti. İstanbul Havalimanı''ndan uçağa 3''ü çocuk 5 kişilik Faslı bir aile bindi. Hamile olan Faslı kadının uçuş sırasında doğum sancısı tuttu.
Bir yandan kabin ekipleri uçağın arka tarafında hazırlık yaparken, diğer yandan kaptan pilot uçakta "doktor" anonsu yaptı. Yolcular arasında bulunan beyin cerrahı olan bir doktorun gözetiminde, kabin görevlilerinin yardımıyla Faslı kadın, erkek bir çocuk dünyaya getirdi. Bebeğin kordonunu Kabin Amiri Gülderen Doğu kesti. Annne ve bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi nedeniyle uçak rotasına devam etti.
ALMAHDİ ADI VERİLDİ
Faslı baba oğluna "Almahdi" adını koydu. Babanın isteği üzerine bebeğin dünyaya gelişi uçaktan yapılan anons ile yolculara duyuruldu. Uçak Şikago''ya gidene kadar kabin ekibi bebekle yakında ilgilendi. Kabin ekii uçuş sırasında bebek ve ailesiyle birlikte anı fotoğrafı çektirdi.
Uçağın Şikago'' ya inişi sonrası anne ve bebeğinin kontrol amaçlı olarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. THY''nin ağustos ayında Dubai''den İngiltere''nin Birmingham kentine gerçekleştirdiği tahliye uçuşunda da Afgan Soman Noori isimli bir yolcu, Havva isminde bir kız çocuk dünyaya getirmişti.
DÜNYA VATANDAŞI MI OLACAK
TRT''nin haberine göre, havada doğan bebeklerin vatandaşlığı üzerine çok sayıda efsane mevcut. Kimileri dünya vatandaşı olduklarını, kimileri tüm ülkelere vizesiz girebileceklerini söylüyor. İşin aslı ise hiç de öyle değil.
Uçakta gerçekleşen doğumlarda herkesin aklında beliren soru şu: Bebek hangi ülkenin vatandaşı olacak? Uçakta doğan bebeğin dünya vatandaşı olacağı ve tüm ülkelere vizesiz girebileceği söylentisi bir şehir efsanesinden ibaret...
Bebeğin vatandaşı olacağı ülke kimi zaman uçağın kalktığı yer, kimi zaman da iniş yapılacak ülke oluyor. Bazı durumlarda da bebek hangi ülkenin hava sahasında doğduysa, o ülkenin vatandaşı oluyor.
ÜLKE KURALLARI GEÇERLİ
Doğum, hangi ülkenin sınırları içinde gerçekleştiyse o ülkenin kuralları geçerli. Örneğin; Türkiye, vatandaşlık için çocuğun anne ya da babasının Türk vatandaşı olması şartını arıyor. Birçok Avrupa ülkesi de aynı şartları uyguluyor.
ABD ise kendi toprakları içerisinde doğan çocuklara anne ve baba şartı aramadan vatandaşlık hakkı verebiliyor. Bir diğer mesele ise uçakta doğan çocuğun doğum yerine ne yazılacağı... Birleşmiş Milletler mevzuatına göre, uçak doğum sırasında ya da sonrasında hangi ülkeye indiyse çocuğun nüfusuna doğum yeri olarak o ülke yazılıyor. Fakat bu konuda bağlayıcı bir yaptırım yok.
BEDAVA MI UÇACAK
Peki, uçakta doğanlar, ömür boyu bedavaya mı uçuyor? Böyle bir kural yok. Ancak bazı havayolu şirketleri uçakta doğanlara jest yaparak ömür boyu bedava uçuş kolaylığı sağlıyor.