"Yolsuzluk endişesi" artışında ilk 3'teyiz!

"Yolsuzluk endişesi"  artışında ilk 3'teyiz!

Türkiye, yolsuzluk endişesi yaşayan ülkeler arasında Malezya ve Gana'nın ardından 3. sırada

Yine rekora koştuk

Dünyadaki yolsuzluk sıralamasında 11 sıra kötüleşen Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde, "Liderlerin yolsuzluğa bulaşması büyük problem" endişesi yaşayan 20 ülke içinde 3. sıraya çıktı.


Danimarka lider

Türkiye, "Küresel Yolsuzluk Endeksi" nde de bu yıl 45 puanla 64. sıraya düşerek 11 basamak geriledi. Türkiye, Afrika ülkelerinden Ruanda, ve Gana'nın bile gerisinde. Danimarka, 0 puanla yolsuzluğun en az olduğu ülke.

Araştırma şirketi Pew'e göre  Türkiye yolsuzluk endişesi kıstasında Malezya ve Gana'nın ardından kendisine üçüncü sırada yer buldu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2014 Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde Türkiye en sert düşüşü yaşayan ülke olurken araştırma şirketi Pew Research'ün son karşılaştırması Türkiye'de yolsuzluk endişelerinin en çok arttığı ülkelerden biri olduğunu gösterdi. Pew anketine 'Liderlerin yolsuzluğa bulaşması çok büyük bir problem'cevabını verenlerin yüzdesinin 2007'den 2014'e en dramatik arttığı ülkelerden biri Türkiye oldu. 20 ülke için yapılan karşılaştırmaya göre Türkiye'de liderlerin yolsuzluğa bulaşmasının çok büyük problem olduğunu düşünenlerin oranı 2007'de yüzde 37 iken 25 puanlık artışla 2014'te yüzde 62'ye çıktı. 2007-2014 arası artışta Türkiye Malezya ve Gana'nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Pew Research'ten kıyaslamayı yapan Jacob Poushter'a göre özellikle Orta Doğu'da yolsuzluk endişesi son 7 yılda muazzam boyutlarda arttı. Poushter Ortadoğu'da yolsuzluğun büyük problem olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 71'e yükseldiğini dikkat çekerken Çin ve Meksika'da da bu endişenin gözle görülür bir biçimde arttığını vurguladı.

11 basamak yükseldik

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün her yıl düzenlediği "Küresel Yolsuzluk Endeksi" nde de Türkiye'nin dumunun kötü olduğu belirtilmişti. Örgütün bu yıl yayınladığı "Yolsuzluk Algısı Endeksi" ne göre Türkiye, 2013'te 50 puan alıp 53. sırada yer alırken, 2014'te 45 puanla 64. sıraya düşerek 11 basamak geriledi. Türkiye'nin 5 puan kaybederek "şampiyon" olduğu endekse göre puan kaybında Türkiye'yi takip eden Çin, Angola ve Ruanda ise bir önceki yıla göre 4 puan geriledi. Ruanda 55, Çin 100, Angola ise 161. sıraya geriledi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, rapor vesilesiyle yayınladığı mesajda, uluslararası toplumu rüşvet ve yetkilerin kötüye kullanımını engellemeye çağırdı. Yolsuzluk endeksinde en fazla puan kaybeden Türkiye, Afrika ülkelerinden Botswana, Mauritus, Lesotho, Namibya, Ruanda, ve Gana'nın bile gerisinde kalırken Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Malezya, Bahreyn, Ürdün, Suudi Arabistan ve Umman gibi Müslüman ülkelerden daha kötü bir yolsuzluk algısına sahip.


Çok gerilerdeyiz

Türkiye, Avrupa'da da Estonya, Kıbrıs, Litvanya, Slovenya, Letonya, Malta, Macaristan, Gürcistan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Hırvatistan, Makedonya'dan daha kötü durumda. Sıralamada Türkiye'nin İsrail ve Küba'nın da gerisinde kalması dikkat çekti. Danimarka bu sene de ilk sırayı kaptırmadı.   Danimarka 92 puan alarak bu sene de yolsuzluğun en az olduğu ülke olarak değerlendirildi. Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre, Singapur, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada, Danimarka'nın ardından ilk 10'a girdi. Endekse göre Almanya 12, İngiltere 14 ve ABD 17. sırada. Her yıl yayınlanan "Yolsuzluk Algısı Endeksi" nde ülkeler, 0 il‰ 100 arası bir puanla değerlendiriliyor; yolsuzluğun en az olduğu ülkeler ilk sıralarda yer buluyor.

Salim Yavaşoğlu