Türkiye, CIA'nın işkence üssü çıktı

Türkiye, CIA'nın  işkence üssü çıktı

Tutsakları taşıyan uçakların ağırlandığı ülkeler arasında Türkiye'nin de adı geçiyor. ABD Senatosu'nun yayınladığı işkence raporunda, CIA, ağır şekilde suçlanıyor

TImes gazetesi, haberinde “Kara bölge” olarak bilinen sorgu merkezlerini Türkiye, Yunanistan, Belçika, İngiltere, İrlanda, İspanya ve Portekiz; gizli sorgu yapılan ülkeleri de S. Arabistan, Tayland, Fas, Mısır, Romanya, Libya, Polonya, Özbekistan ve Litvanya diye sıraladı.


ABD Senato İstihbarat Komitesi tarafından yayınlanan raporda, uzmanlıkları için milyonlarca dolar ödeme yapılan kişiler arasında James Elmer Mitchell ve Bruce Jessen adlı iki psikolog da var. İki uzman CIA’ya hangi mahkuma nasıl işkence yapılacağına dair programlar hazırlamış.


Tutsakları taşıyan uçakların ağırlandığı ülkeler arasında Türkiye’nin de adı geçiyor. ABD Senatosu’nun yayınladığı işkence raporunda, CIA, ağır şekilde suçlanıyor


İngiliz The Times gazetesi, CIA hakkındaki iddiaları sıraladığı haberinde, “Kara bölge” olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, kendi topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerin bir haritasını verdi. Tutsakların duraklamasına izin verildiği iddia edilen ülkeler arasında, Türkiye, Yunanistan, Belçika, İngiltere, İrlanda, İspanya ve Portekiz yer aldı. Gazete, gizli sorgu tesislerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ise Suudi Arabistan, Tayland, Fas, Mısır, Romanya, Libya, Polonya, Özbekistan ve Litvanya şeklinde sıralayarak, bu merkezler arasında 220 bin dolar harcanan Afganistan’daki merkezin en kötü şöhrete sahip olduğunu ifade etti. Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA’nın 11 Eylül sonrasında El Kaide mensuplarına uyguladığı sistematik işkencelerin yol açtığı skandaldan sonra şimdi de işkence mekanizmasının yeni ayrıntıları ortaya çıktı. İşkence programlarını hazırlayan bu kişilere 182 milyon TL ödendi.
Psikolog işkenceciler
ABD Senato İstihbarat Komitesi tarafından yayınlanan raporda, uzmanlıkları için milyonlarca dolar ödeme yapılan kişiler arasında “Swigert” ve “Dunbar” kod adlarıyla bilinen James Elmer Mitchell ve Bruce Jessen adlı iki psikolog özellikle ön plana çıktı. İki uzman CIA’ya hangi mahkuma nasıl işkence yapılacağına dair programlar hazırladı.