Türk bilim insanlarından milli aşı

Türk bilim insanlarından milli aşı

Türk bilim insanları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne karşı milli aşı geliştirdi. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli geliştirdiği aşıyı ilk kendi vücudunda uyguladı.

Kenelerden bulaşan bir hastalık. Adı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hasalığı. Bu hastalığa yakalananlarda ölümlü vakaların oranı yüzde 40.Virüsle mücadele eden ülkelerden biriside Türkiye. Türkiye’de ölüm oranı yüzde 8’in altında.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli başkanlığındaki aşı geliştirme ekibi 2010’da başlayan Faz 1 olarak adlandırılan çalışma sonunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısını üretti.

Özdarendeli: “Bu hastalık ciddi bir halk sağlığı problemi olarak Türkiye’de görülünce, 2010 yılında koruyucu aşı ile ilgili bir proje hazırladık. Bu projeyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı üzerine çalışamalara başladık. Virüsü izole ettik.” dedi.

Profesör Özdarendeli, aşıyı ilk olarak kendi vücudunda denedi. Ardından 60 deneğe uygulandı. Aşı hayvanlar üzerinde de denendi ve etkinliği ispatlandı. Daha çok insanın üzerinde uygulandıktan sonra aşı ticari olarak piyasaya sürülecek. Bu aşı Türkiye’nin kendi bilim insanlarıyla geliştirdiği ilk milli aşı olarak tıp tarihine geçecek.