Turizm yaralı
2016, Türk turizmi için tam bir felaket yılı oldu. Büyük bir çöküş yaşadık.
Geldik 2017'ye. Sezon açıldı.
Son 10 gündür Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Fethiye Ölü Deniz'deydim.
Geçen yıl buradaki büyük çöküşü gözleriyle görmüş bir gazeteci olarak aynı dönemde bir kez daha gittim.
Fethiye'yi diğer turizm merkezlerinden en çok ayıran özelliği İngiliz ve Alman turistlerin uğrak yeri olmasıdır. Ne olursa olsun bu iki ülke vatandaşları için Fethiye vazgeçilmez bir tatil yeriydi. Ruslar için pek de öyle cazip bir merkez değildi. Ruslar daha ziyade Antalya bölgesine gittiğinden bu bölgede İngilizlerin ağırlığı hep dikkat çekerdi.
Hatta bir ara İngiliz sayısı o kadar çok arttı ki; yüzlerce mülk satın aldılar. Fethiye Belediyesi'nden İngilizce su faturaları bile talep ettiler.
Bugün -yani 23 Haziran- itibariyle bu görüntü maalesef yok!
İngiliz turist sayısı otellerin müşterilerinin sadece yüzde 10'u civarında. Onlar da ülkede kıyamet bile kopsa yine de gelecek tiptekiler.
Zaten bölge halkı onları İngiliz bile görmüyor.
Gerçek büyük çöküş Almanlarda yaşanmış. Alman turist sayısı parmak sayısını geçmiyor. Otellerdeki Alman pasaportlu girişlerin ise büyük bir bölümü sonradan Alman vatandaşı olan Türkler.
12 ay taksitli Türk turistler
Fethiye otellerinde Türk turistler dikkat çekiyor. Bazı tur operatörlerinin yüzde 40 indirimli ve 12 ay taksitli kampanyaları buraya yerli turisti çekmeyi başarmış. 1 hafta tatil yap 12 ay öde mantığı ile yerli turistler Fethiye otellerinde tatil yapıyor. Ancak otelcilerin, biraz da mecburiyetten yaptığı bu kabulden çok da memnun olduğunu görmedim şahsen.
Ruslar geldi
Ruslar gelecek mi geldi mi derken Fethiye otellerinde önemli bir ağırlıklarını gördüm. Geçen yıl neredeyse 1kişi bile göremediğimiz Rusların Fethiye'de yerli turistlerden bile fazla olduğu görülüyor.
Bölgede konuştuğum esnaf ve otelciler Rus turist profilinden pek de memnun değiller.
Onlar cömert Avrupalı turistlere alıştıkları için, şımarmış "ben gelmeseydim batardınız" edaları ve imaları ile gelen Rus turist bölgeyi tam anlamı ile tatmin etmiyor.
Gelen Rus turistlerin harcamaları çok az. Bölge esnafı harcama yapmamalarından şikâyetçi. Bunda Rusya'da 1 doların 60 ruble olmasının da etkisi var. 2 yıl önce 1 haftalık tatil için 35 bin ruble veren Rus turist bu kez 60 bin ruble veriyor.
Sonuç olarak Türk turizmi için 2017 yılı da büyük çapta kayıp bir yıl olarak geçebilir. Özellikle Avrupalı yani Alman ve Hollandalı turistlerin olmaması Türk turizmine büyük darbe vuruyor.
Bu ülkelerle referandum öncesi yaşanan kavganın faturasını turizmciler ödemeye başlamış bile. Aslında ödeyen sadece bölgedeki turizmciler değil tüm Türkiye...