Turan Yazgan için
Türk Dünyası’nın aksakalı Prof. Dr. Turan Yazgan Hoca’yı ebediyete uğurlayalı iki yıl oldu.
Turan Yazgan Hoca Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın başına geçtiğinde komünist yönetimler daha çökmemişti. Hoca, Esir Türkler sanki yarın kurtulacaklarmış gibi çalıştı. Kapılar açılır açılmaz da Türk illerine koştu. Dil birliği, ülkü birliği için ne gerekiyorsa yaptı; okullar açtı. O, “Allah beni Türk yarattı. Türk Dünyası’na şükrümü ifa etmek benim vazifem.” demiştir.
Hoca’yı 22 Kasım 2012 tarihinde kaybettik. Örnek insanları asla unutmamalıyız. Türk Dünyası, senin benim meselem değildir; hepimizin meselesidir.
Devletler birbirlerinin iç işlerine karışılmasından hiç hoşlanmazlar. Devlet tarafından yönlendirilecek bir diğer ülkedeki çalışmalar kuşku uyandırır. Gönüllü kuruluşların önemi burada ortaya çıkıyor. Elbette Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı yanında daha birçok kuruluş, Türk ülkelerine gitmişler, dinî-millî faaliyetlere imza atmışlardır. Bu gönüllü çalışmalarda Türk Dünyası Araştırmaları’nın yeri ayrıdır. Çünkü bu vakfın misyonu Türk’ün bütün hususiyetlerini Türk ülkelerinde göstermektir ve sınırı da Türk Dünyası ile çizilmiştir. Diğer Türk ülkelerini yönetenler de biliyorlar ki Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı vasıtasıyla gösterilen faaliyetler müşterek Türk kültürü içindir.
Geçen gün Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın merkezine uğradım. Vakıf, Saraçhanebaşı’nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasının ardında Ankaravî Mehmet Efendi Medresesi’nde faaliyet gösterir. Vakfın temel direği Saadet Pınar’dır. Vakfı o evirir çevirir.
Saadet Hanım, Turan Yazgan Hoca için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda bir anma programı düzenleyeceklerini söyledi. Türk Dünyası’ndan da programa birçok isim katılıyormuş.
Bu isimler içinde Bíro András ismi anlamlı geldi. Bíro András, Macaristan Turan Kültür Vakfı Başkanı’dır.
Kazakistan’dan Çimkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolat Mirzaliyev, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin, Gagavuzeli’nin ilk cumhurbaşkanı Stefan Topal, Makedonya Türk Demokratik Birliği Başkanı Erdoğan Saraç, Azerbaycan’dan Sabir Rüstemhanlı, Tenzile Rüstemhanlı, milletvekilleri ve öğretim üyeleri gelecekler.
Mustafa Cemil Kırımoğlu’nun da anma programına katılması bekleniyor. Turan Yazgan Hoca adına ilki geçen yıl verilen Türk Dünyası Turan Yazgan Büyük Ödülü Kırımoğlu’na verilmişti. Eğer Kırımoğlu gelebilirse, ilk ödülü alması itibarıyla ödülü alana o takdim edecek.
Cumartesi saat 15.00’de başlayacak anma programında, sanatçı Azerin bir konser verecek.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın iki önemli periyodik yayını, her türlü övgüye lâyıktır. Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi popüler bir dergi olmakla beraber ağırlığını her zaman korumuştur. Türk Dünyası Araştırmaları dergisi ise hakemli uluslararası bir dergidir. 206., 207. ve 208. sayıları “Prof. Dr. Turan Yazgan’a Armağan” olarak yayınlanmıştır. Armağan hazırlıkları duyurulduğunda o kadar çok ilmî makale gelmiş ki her biri 500 sayfayı bulan üç cilt çıkarılmak zorunda kalınmış. Vefa böyle bir şey. Bu dergilerden ayrıca bahsedeceğim.