TESUD'dan "yedek kuvvetler" önerisi...

TSK'da savaş pilotu sayısı dünya standardının altına düştü. Savunma Bakanı Fikri Işık, açığın, sivil pilotların (TSK'dan giden) dönemsel eğitim süreçlerine tabi tutularak kapatılabileceğini anlatıyor.

Yıllarca ara verdikten sonra, tekrar bir F-16 kokpitine oturup uçmak kolay mı?..

Konunun en iyi uzmanlarından Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ile TSK'daki pilot açığı ve bunun giderilmesi üzerine ortaya atılan formüller hakkında uzun bir söyleşi yaptık. Karakuş, "Şu anda da F-16'da da, F-4'te de uçmuş en kıdemli hava kuvvetleri pilotuyum her ikisinde de görev versinler uçarım" diyor. Erdoğan Karakuş Paşa, savaş pilotu açığımızı değerlendirirken çok önemli bir tespit yaptı. Oradan başlayalım aktarmaya;

Yedek Kuvvetler

"Bütün ülkelerin yedek kuvvetleri var. İhtiyat kuvvetleri yani. Biz dernek olarak bu ihtiyat kuvvetlerinin toplantılarına katılıyoruz. Düşünün bizde öyle bir kuvvet yok. NATO ve NATO'ya yakın ülkelerin ihtiyat kuvvetleri miktarı 12 milyon kişi. Bizde sıfır. Jandarmayı da aldılar İçişleri Bakanlığı'na bağladılar. Dışarıdan takip edenler diyorlar ki, 'Tamam Türkiye, hiç aklını kullanmadan 160-170 bin kişilik gücü herhangi bir savaşta kullanılmayacak' noktaya getirdi. Ben şunu sorayım size; şu anda 230 bin-240 bin civarında Emniyetin polis gücü var. Jandarmayı da ekleyin 170 bin civarında 400 bin kişi falan. Düşünün bakın bir savaş halinde harekat icra edecek bir konumda bulundurmuyorsunuz bu kadar gücü. Ne yapacağım ben savaşta?.. Bir defa eğitim ve tatbikat yapmadığı için bu 400 bin kişilik güç savaşta hiç kullanamayacağım adam miktarı. Bütün bunlar fevkalade karşı tarafa yani dış güçlere büyük bir imkan sağlıyor. Türkiye'nin hayatiyetini tehlikede görüyorum bu nedenle. Aynı şekilde Sahil Güvenlik. Sahil Güvenlik'in İçişleri'ne bağlanması esnasında daha doğrusu geçen sene yapılan değişiklikler nedeniyle Sahil Güvenlik'in yarısı ya emekliliğini istedi, ya istifa etti ya da Deniz Kuvvetleri'ne geçti. Bunun verdiği zararlar hiç konuşulmuyor. En üzücü taraf bu işte. Sahil Güvenlik neredeyse bitirildi. Halbuki küçük teknelerle bu devirde harekat icra ediliyor, büyük gemilerle icra edilmiyor. Büyük gemiler hedef oluyor hava kuvvetleri açısından ve batırılıyor. O yüzden Sahil Güvenlik tipi gemilerin çok önemi var harekâtta. Bütün bunları kıymet değilmiş gibi hiç önemi yokmuş gibi istenmeyen olay yaratılıyor."

Erdoğan Karakuş Paşa, TSK'da sivil pilotlardan yeniden istifade edilebilmesi için dikkat çekiyor; "Mümkün olabilir. Hepsi için demiyorum bunu. Diyelim ki; artık 50 yaşına gelmiş. Hava yollarında 62-63 yaşına kadar uçuluyor. Onların bir kısmı ne gelebilir ne de kendi uçağı bile kalmamıştır birçoğunun. Sadece F 16'lardan ayrılmış pilotları getirebilirsiniz. Hali hazırda hava kuvvetlerinde mevcudu bulunan uçakların pilotlarını getirebilirsiniz."

Kırılan onurlar tamir edilmeli

"Çok yakın zamanda 565 pilot ayrıldı. Son 5 yılda Türk Hava Kuvvetleri adeta darmadağın edildi. Uludere'de arkadaşlarımız katil ilan edildi. Türkiye'ye orada bir tuzak kuruldu. Bu tuzaktan dolayı da Türkiye birbirine girdi. Bu fırsat kollayıcılar da bu arada bizim pilotları katil konumuna soktular. Pilotlar baktı, Casus, Ergenekon, Balyoz falan bütün komuta mevkisi, çok sevdiği komutanlar içeri alınmış. Adam bakıyor ki TSK'da durum böyle ben ne durayım burada diyen vatanını seven arkadaşlarımız mecburen ayrıldılar. O zaman önce bu pilotlarımızın kırılan onurlarının tamir edilmesi lazım. Ondan sonra ayrıca özellikle Sayın Başbakan kendisi eski Ulaştırma Bakanı. Pilot bulamayınca, o hava yollarına 150 uçak alınınca, Sabancı uçaklar alınca kendi havayoluna pilot ihtiyacı çok arttı. O yüzden bir yasa çıkardılar. 15 yıllık mecburi hizmeti 10 yıla indirdiler bir yığın daha genç pilot ayrıldı. FETÖ'cülerin Hava Kuvvetleri'nde artmasına bu yasalar sebep oldu. Çok üzülüyorum. O yüzden, 565 pilotun yakın zamanda ayrılmaları nedeniyle çoğu da F 16 pilotu olması nedeniyle kısa bir eğitimden sonra harbe hazırlıkları sağlanabilir. Sağlık durumu müsait olanlar tekrar harbe hazır hale getirilebilir ve yedek kuvvet haline sokulabilir.

Tabii bu ayrılmış olan arkadaşlarımız bayağı bir ara verdi. Yılına bağlı olarak eğitime tabi tutulacak. Bu eğitim süresi de yılına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ama bunun için özellikle KHK değil, bir yasa çıkarılması gerekir. Ama şimdi çıkarılacak olan bir yasa gelmek istemeyeni zorla getirmenin tabii ki belli sıkıntıları olur. Ama bir tedbirdir olabilir de verilecek paraya bağlı olarak veya ortama bağlı olarak vatanını seven gelir uçar. Bizim de yaşımız tutsa görev versinler parasız pulsuz uçarız ne olacak."

Karakuş Paşa ABD'de görev yaptığı yıllarda incelediği sistemi de anlatıyor; "Amerika'da 3 tane, hava kuvvetlerinin pilot kaynağı var. Her sene 2 bin kişi hava harp okulundan mezun oluyor. Normal olarak üniversitelerden teknik bölümlerinden mezun olmuş mühendislerinden 4 bin kişiyi uçuşa başlatıyor her sene. Bunun aşağı yukarı 2 bin kişisi ABD hava kuvvetlerinin pilotu haline geliyor. Bunları daha sonra şöyle bir seçime uğratıyor Amerika; yüzbaşılığa kadar bütün bu pilotları deniyor. Terfi alma ihtimali yüksek olanları hava kuvvetlerinde tutuyor, 55 yaşına kadar orgeneral olacakları. Bunun yanı sıra diyor ki şahıslara; yüzbaşılığa gelmiş 10 yıl falan uçmuş ama terfi ihtimali zayıf kişilere ben seni diyor -ama tabii bu yasayla belirlenmiş orada-, yedek kuvvetlerin içerisine alacağım. Sivil hava yollarına veriyor onları haftada 1 gün uçtuğu uçakta harbe hazırlığını muhafaza etmek kaydı ile 55 yaşına kadar görev yapıyor. Biz bunu çok yapmak istedik, çok uğraştık fakat hep engel çıkardılar karşımıza."

Yazarın Diğer Yazıları