PYD Cenevre görüşmelerine katılacak mı?

PYD Cenevre görüşmelerine katılacak mı?
Kritik soruya ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby, PYD'nin Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine davet edilip edilmeyeceği yönündeki o soruya cevap verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby PYD'nin Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine davet edilmediğini söyledi.

Kirby, 14 Mart'taki Cenevre görüşmelerinde PYD'nin davetliler listesinde yer almadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise PYD'nin Suriye barış görüşmelerine katılması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye'deki ateşkesin devam etmesine rağmen Esad hükümetinin sivillere yönelik yaptığı saldırılarla bu anlaşmayı ihlal ettiğini de söyledi. Kirby, sivillere yönelik saldırıların son bulması gerektiğini vurgulayarak" Rusya, Esad üzerindeki etkisini kullanarak bu ihlallerin önüne geçmelidir" dedi.

"FEDERAL YAPI KONUSU CENEVRE'DE GÖRÜŞÜLEBİLİR"

Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde, ülkenin federal bir yapıya geçişi ve bölgesel yönetimlere geniş özerklikler verilmesinin konuşulabileceği belirtiliyor.

Reuters ajansının haberine göre Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda yürütülen barış görüşmelerinin bundan sonraki turlarında da Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyan federal yapı seçeneği konuşulacak. Müzakerelere arabuluculuk yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, "Federal yapı konusu Cenevre'de görüşülebilir" dedi. Suriye'de yaklaşık 2 hafta önce ilan edilen geçici ateşkesin büyük ölçüde işlemesi üzerine, İsviçre'nin Cenevre kentinde yürütülen görüşmelerin yeni turuna ise 14 Mart'ta geçilmesi kararı alındı.