Bilun Çelik / Yeniçağ
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ilk Avrupa ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Ankara’da önce Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Tillerson, daha sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.
Basına kapalı gerçekleşen görüşme 2 saat 10 dakika sürdü. Erdoğan, konuk bakanla görüşmesinde FETÖ terör örgütü elebaşısı Fetullah Gülen’in iadesini, Musul-Kerkük petrolünü, Suriye’de IŞİD’le mücadeleyi, başta Rakka olmak üzere Münbiç ve İdlip’e ortak operasyon olasılıklarını, Kuzey Suriye’deki “NATO Koridoru” nu, ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD/YPG’ye silah ve lojistik yardımlarını masaya koydu.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise, “Yönetim değişikliği sonrasında, ülkemize ABD’den yapılan bu ilk resmi ziyarette, iki müttefik ülke arasındaki yoğun ikili temasların önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi üzerinde mutabık kalınmıştır” denildi.
Konuk bakan daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, biraraya geldi. Rex Tillerson, “kara altın” petrol borularının nereden nereye akacağına dünya ölçeğinde yön veren isimlerden biri. Konuk bakan aynı zamanda, ABD petrol devi, Bağdat’ın itirazına kulak asmadan Kürt bölgesinde petrol üretip Türkiye üzerinden dünyaya satışa öncülük eden Exxon- Mobil’in 10 yıldır CEO’su.
Eski ABD Dışişleri Bakanlarından Henry Kissinger’ın önerisi ile yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın Exxon CEO’luğundan alıp Dışişleri Bakanlığı’na oturttuğu konuşuluyor. ABD’nin Ukrayna ve Kırım olayları nedeniyle 2015’te Obama yönetiminde Rusya’ya ambargo koyması Exxon’u 1 milyar dolar zarar ettirdi.
Exxon ve CEO’su Tillerson, Rusya’ya ABD ambargosunun kalkmasını istiyordu. Exxon ve Tillerson, bu nedenle Trump’ı destekledi. Trump kazandı, Tillerson Dışişleri Bakanı oldu. Tillerson, enerji bakanlığı yerine dışişleri bakanlığını istedi çünkü Exxon’un önünü açacak siyasi anlaşmalara imza atmak istiyordu. Senato Komisyonu’ndaki oylamadan zar zor 11-10 oyla geçti. Tillerson’a itiraz edenler, onun tüm ömrünü geçirdiği Exxon’un çıkarlarını ABD çıkarları önünde tutacağını söyledi.
Kissinger, Tillerson’u savunurken, “Exxon CEO’su olarak Rusya ile görüşmese onu o koltukta oturtmazlar” dedi. Rex Tillerson’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus petrol şirketi Rosneft ile yakın ilişkileri olduğu da biliniyor. Tillerson’ın, Ankara’ya geldiği gün “Fırat Kalkanı operasyonu bitti” açıklaması siyasi çevrelerde manidar karşılanıyor.
Bu kişiye, Mesud Barzani’nin ilan etmek için ABD’den işaret beklediği sözde Kürdistan için takvim açıklayacak kişi olarak da bakılıyor.