Parti tüzüklerinde ‘Türk’
Üç partinin, AKP, CHP ve MHP’nin, tüzüklerinde “Türk” , “Türkiye”, “Atatürk” kelimelerini aradım.
Şunu söyleyeyim önce: En ayrıntılı parti tüzüğü AKP’nin; tam 678 sayfa... Anayasa’yı da içine almışlar. CHP’nin tüzüğü 140, MHP’nin 154 sayfa.
Daha önceki yazımda AKP’nin tüzüğünde partisinin kısaltılmış adının “AK PARTİ” şeklinde büyük yazıldığını, buna ise kendilerinin bile uymadığını ve AKP yazanlara kızdıklarını belirtmiştim.
Uymadıkları bir başka çok önemli bir husus var: Tüzükte belirtilen “Temel Amaçlar”ında anlattıkları gayeleri... Buna geleceğim.
Üç partinin tüzüğü arasında önemli bir farkı söyleyeyim:
AKP’nin tüzüğü partinin kurucu başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ön sözüyle başlıyor. Bu tuhaf bir durum değil mi? “Ben varım partim var; ben yokum partim yok!” anlamına gelmez mi?
O zaman CHP, kurucu başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla uygun bir metin koymalıydı. Keza MHP de Alparslan Türkeş’in bir yazısını almalıydı. Kim kurarsa kursun, parti milletindir; şahsa bağlanmamalıdır. M. Kemal Atatürk ve Alparslan Türkeş gibi iki tarihî şahsiyet olsa dahi...
Üzerinde durulmayan bir husus: CHP’yi kuran M. Kemal Atatürk’tür, tamam; ama tarihî şartlar ilk elde tek partiyi gerekli kılmıştı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’dir. Öyleyse, bu isim bir partinin tekelinde olmamalıdır.
CHP tüzüğünde “Türk” kelimesi bir yerde “Türk Ceza Kanunu’nun suç saydığı fiiller” ifadesinde geçiyor. “Atatürk”, kurucu genel başkan sıfatıyla Madde 1’de, iki defa, “Türkiye” kelimesi üyelik başvurusuyla ilgili “Türkiye’de iken sürekli oturdukları” sözünde yer alıyor.
MHP’yi söylemeye gerek yok: “Türk” kelimesinin geçmesi tabiî... 11 yerde var. “Türkiye” kelimesi yerine göre sık yer alıyor. “Atatürk” kelimesi ise yok.
R.T. Erdoğan partisinin tüzüğünde yazdığı “Önsöz”ünde “Türk” kelimesi geçmiyor; vasıfsız “millet” kelimesi 16 defa geçiyor.
“Türk” kelimesinin en fazla geçtiği tüzük AKP’nin... Tüzüğün, Anayasa’nın derç edilen kısmını hariç tutuyorum, 39 yerinde “Türk” yazılı.
Tüzükle AKP yönetiminin ters düştüğü asıl nokta “Temel Amaçlar” kısmı...
“Temel Amaçlar / Madde 4 - 4.1” de, ilk cümlede geçiyor: “AK PARTİ; Türk Milleti’nin en önemli yönetim kazanımının, Cumhuriyet olduğuna ve egemenliğin, kayıtsız ve şartsız milletimize ait bulunduğuna inanır.” “Temel Amaçlar”ın 4.2’nci maddesi şöyledir:
“- AK PARTİ; Türk Milleti’nin Ülkesi ve Devletiyle bölünmez bütünlüğünü savunur. Geçmişten gelen değerlerimizi koruyarak, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmak ve hatta onu aşabilmek için ikinci maddede açıklanan normlar ve genel kabullere uygun faaliyetlerde bulunmayı, siyasi hayatın zemini kabul eder.”
“Temel Amaçlar”ın 4.11’inci maddesinde “AK PARTİ; aileyi Türk toplumunun temeli kabul eder.” şeklinde geçer.
“Temel Amaçlar” Anayasa’da kullanılan “Türk” sıfatına uygun yazılmış. Tüzüğün mantığı şöyle: “Türkiye’de yaşayan herkese Türk denir.”
Atatürk adı 9 yerde var.
Tüzükleri böyle olduğu hâlde, “Türk”ü silmeye kalkan AKP yöneticileri için “takiyyeci”mi demeliyiz yoksa “mürâî” mi?