Öymen, ABD ikiyüzlü davranıyor

Öymen, ABD ikiyüzlü davranıyor

Meksika’dan ABD’ye yasadışı yollarla geçerken yakalanan 4 PKK’lıdan 2’sinin serbest bırakılması tartışılırken, emekli Büyükelçi Öymen, ABD’nin Türkiye’ye karşı iki yüzlü davrandığını söyledi. Öymen, “Washington, açıkça ’terörle mücadele etmeyin’ diyor” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi’nde geçen Eylül ayında yasadışı yollarla Meksika’dan sınırı geçerken yakalanan 4 PKK’lı teröristten ikisinin serbest bırakılmaları tartışmaya neden olurken, emekli Büyükelçi Onur Öymen, bu ülkenin Türkiye’ye karşı ikiyüzlü davrandığını söyledi. ABD’nin PKK’yı terör örgütü olarak gördüğünü ancak mücadele söz konusu olduğunda bunu yapmadığını anlatan Öymen, “PKK’yı hem terör örgütü olarak kabul edeceksin hem de muhatap alacaksın. ABD, PKK konusunda iyi bir sınav vermedi. Türkiye’nin PKK ile mücadelesine karşı çıkarak siyasi çözüm önerisinde bulunuyor. Kendisine gelince teröristlerle en şiddetli şekilde savaşıyor. Böyle bir ikilem olur mu?” dedi.

Tartışılmıyor
Onur Öymen, ABD’nin Türkiye’nin PKK terörüyle mücadelesine karşı çıkarak, siyasi çözüm dayatmasında bulunduğunu vurguladı. ABD  yönetiminin  PKK’nın siyasi muhatap alınması için çalıştığını kaydeden Öymen, şöyle konuştu: “ABD, açıkça ’Terörle mücadele etmeyin’diyor. 2003 yılında şu anda Başbakan Yardımcısı olan Ali Babacan ile ABD Hazine Bakanı Smith, antlaşma imzaladı. Antlaşmada çok açık bir şekilde ifade ediliyor. Türkiye’ye 1 milyar dolar yardım yapılacak ancak Türkiye Kuzey Irak’a asker geçirmeyecek. Bunlar Türkiye’de tartışılmıyor. Tartışılacak kanallar ise kapatılıyor.”

Batusuna örneği
ABD’nin Kuzey Irak’ta PKK’ya ihtiyacı olduğunu söyleyen Öymen, “Irak’ta bir Kürt devleti kurulacak. Silahlı teşkilatı olacak. Teşkilatın unsurlarından biri peşmerge güçleri olurken diğeri de muhtemelen PKK olacak. PKK’nın Kuzey Irak’tan tasfiyesini istemiyorlar. Bir NATO ülkesinin teröre karşı kendini korumasına karşı çıkıyorlar. HDP’liler ABD’ye istişare bulunmaya gidiyor. HDP ise PKK’nın siyasi uzantısı. Acaba ABD, Herri Batasuna’yı (İspanya BASK bölgesi milliyetçi partisi)  topraklarına kabul etti mi?” dedi.