Obama Fransa’yı uyardı: Saldırılar devam edecek!

Obama Fransa’yı uyardı: Saldırılar devam edecek!

ABD Başkanı Obama, Fransa’da terör tehdidinin sürdüğünü söylerken, İngiliz istihbaratçılar da Avrupa’da kitlesel katliamların olabileceği uyarısını yaptı.

Fransa Başbakanı Valls, istihbarat zaafını kabul etti
Fransa’da son üç günde yaşanan terör eylemlerinin yankıları tüm dünyada sürüyor. Hemen hemen tüm ülkelerde güvenlik önlemleri “kırmızı alarm” düzeyine yükseltilirken, yeni saldırların olacağı konusunda neredeyse herkes fikir birliğine varmış durumda. ABD Başkanı Barack Obama, Paris’teki saldırılarla ilgili, “Fransa hükümeti terör tehdidiyle karşı karşıya kalmaya devam edecek, herkes tetikte kalmayı sürdürmeli” dedi. Tennessee eyaletini ziyaret eden Obama, burada Paris’teki terör saldırılarıyla ilgili konuştu. Saldırının başından itibaren Fransa ile yakın temasta olduklarını belirten Obama, tüm ABD güvenlik güçleri ve terörle mücadele ekiplerine, Fransa’ya elden gelen her desteğin sağlanması talimatını verdiğini kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Fransa halkını korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirttiğini anımsatan Obama, “Fransa bizim en eski müttefikimiz, Fransa halkının bilmesini istiyorum ki, ABD olarak bugün de gelecekte de sizlerin yanında olacağız, dualarımız sizlerle. Değerlerimizi, bizi dost ve müttefik olarak birbirimize bağlayan evrensel değerleri ayakta tutmak için sizlerle birlikte mücadele edeceğiz” ifadesini kullandı. Obama, terör saldırılarının küresel boyutlarda olacağını söyleyerek, kendi vatandaşlarını da dikkatli olmaya çağırdı.

İngiliz istihbaratından uyarı
İngiltere’nin iç istihbarat teşkilatı MI5’ın direktörü Andrew Parker, Suriye’deki İslamcı militanların Batı’da kitlesel katliamlar planladığını ancak Batılı istihbarat teşkilatlarının bunu durduracak gücünün olmayabileceğini söyledi. Yapılan planlar arasında bir yolcu uçağını havaya uçurmak, kalabalık yerlerde ateş açmak ya da araçlarla vurup kaçmak gibi saldırılar var. Parker, “yalnız kurtların” düzenleyebileceği “acımasız ve ölümcül” saldırı planlarının arttığını söyledi. İspanya’nın başkenti Madrid’de ise bir metro istasyonu şüpheli bir paketten dolayı boşaltıldı, ancak pakette patlayıcı bir madde olmadığı anlaşıldı.

El Kaide'den tehdit
Yemen’de faaliyet gösteren El Kaide, internette yayınladığı ses kaydında Fransa’ya “Allah’a ve Müslümanlara karşı savaşa devam ettiği sürece güvende olmayacağı” tehdidinde bulundu. El Kaide yöneticisi Haris Nezari, “Ey Fransızlar, öncelikle Müslümanlara karşı saldırılarınızı durdurdun. Allah’a ve Müslümanlara karşı savaştığınız sürece güvende olmayacaksınız” ifadesini kullandı. Bazı Fransızların Peygamber’e küfrettiğini, dinlere meydan okuduğunu ve müminlerle savaştığını iddia eden Nezari, “Onlar için Allah’ın hükmü dışında bir caydırıcılık yok. Bu da öldürülmeleri” dedi.
Fransa Başbakanı Manuel Valls, çarşamba gününden bu yana yaşanan saldırılar ve rehin alma olaylarında 17 kişinin ölmesinin ülkesinde istihbarat açığı olduğunu “açık bir şekilde” gösterdiğini söyledi. BFM televizyonuna konuşan Başbakan Valls, “Açık bir başarısızlık var. 17 kişi öldüğünde, bu, güvenlik konusunda çatlaklar olduğu anlamına gelir” dedi. Valls Charlie Hebdo mizah dergisine yapılan saldırıdan bu yana yaşanan rehin alma ve polise saldırı olaylarındaki toplam ölü sayısından bahsetti.