Mersin'den obüs atışları ile durumu idare edebilir miyiz?..
Siz, bu satırları okumaya başladığınızda, "Türk askeri Kıbrıs'ta işgalci" diyen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden sırıta sırıta Türkiye'de iktidar mensupları ile tokalaşıyor olacak!...
YENİÇAĞ'ın sütunlarından sürekli uyardık; Biden'ın gizli gündem maddeleri ile ilgili... Otobana girmeden önce bir uyarı daha yapalım isteriz. Hatırlarsanız; geçtiğimiz Nisan ayı içinde sessiz sedasız, KKTC'den, bir tabur iyi eğitimli askerimiz, "terörle mücadele kapsamında" Şırnak/Beytüşşebap'a çekilmişti. Bu çekiliş haberini Rum basınının üzerinden öğrenebilmiştik. Konuya YENİÇAĞ ile birlikte hassasiyet gösteren birkaç medya organının ısrarlı sorgulamaları üzerine, Genelkurmay Başkanlığı, "terörle mücadeledeki görevleri sona erdikten sonra asli görev yerlerine dönecekleri" mealinde bir bilgilendirme yapmıştı. Bölücü terör örgütüne karşı yürütülen meskûn mahal operasyonları sona erdi. Bambaşka bir evreye geçtik!.. Fakat KKTC'den çekilen taburumuzun geri dönüp dönmediğine ilişkin bilgi de yok!..
Biden, Türkiye'ye gelmeden önce Meclis'te onay alan İsrail mutabakatının gizli olan bölümlerinin ne kadarı- en azından bir parçası- liderler zirvesinde muhalefete gösterildi? Bilgi yok!..
Kıbrıs'ta da canımızı çok sıkacak gelişmeler olursa, Mersin'den obüs atışları ile mi karşılık vermek zorunda kalırız?!.. Sorunun cevabını bulmak zor değil. Azez-Mare hattındaki kırmızı çizgimize bakmak yeterli!.. Sıtmayı geçtik ölüme de razı olma pozisyonuna mı geliyoruz?..
Türkiye kavurucu yaz sıcağında tam manasıyla bir ateş çemberinin içinde. Stratejik çukurlukların bedellerini acı acı ödettiriyorlar bizlere...
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "Doğu Akdeniz'de sular ısınıyor, Biden'in gizli ajandası Kıbrıs!" diye bağırıyor.
Erdoğan Toprak, "Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'de, kritik bir döneme giriyoruz. AB-NATO ortaklığı, kurulacak Avrupa Ordusu Projesi Rum kesimine NATO güvencesi sağlarken, Türkiye ve KKTC'nin çıkarları açısından ortaya atılan yeni plan ve stratejiler, hassas ve dikkatli olunmasını zorunlu kılıyor" diye uyarıyor.
Erdoğan Toprak, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Türkiye ziyaretinde, Kıbrıs'taki müzakere sürecinin önemli olduğunu belirterek şunları söylüyor:
TSK adadan çekilir mi?
"Kıbrıs'ta yürütülen çözüm müzakerelerinde artık kritik bir aşamaya gelindi. Eylül ve Ekim aylarında taraflar garantileri ele alacaklar ve sonrasında da İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın da katılacağı nihai müzakere sürecine geçilecek. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Ankara ziyaretinde, yıl sonuna kadar çözüme ulaşılamadığı takdirde gelecek yıl adada seçimler nedeniyle, siyasi sürecin gerilebileceği, müzakerelerin çıkmaza sürüklenebileceği görüşleri ifade edildi. Bundan daha önemlisi, çözümün ne şekilde ve kimlerin çıkarları doğrultusunda sonuçlandırılacağıdır. Sırf çözüm için Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin adadaki ve Doğu Akdeniz'deki kazanılmış haklarından feragat edilmesi söz konusu olamaz. Türkiye'nin içeride terör ve darbe girişimi süreçlerine yoğunlaştığı bir dönemde Kıbrıs ile ilgili yaşananlar gözden kaçırılmamalıdır. Darbe girişiminden önce, 8-9 Temmuz'daki NATO zirvesinde, NATO-AB ve Avrupa Konseyi'nin ortak bildirisinde yer alan unsurlar, bu açıdan hayati önemdedir. Avrupa Ordusu kurulması yanında, bu ordunun NATO ile ortak savunma iş birliği stratejisi geliştirmesi planları dikkat çekicidir. Bu oluşumda, Rum Kesimi AB üyesi olduğu için Avrupa Ordusu'nun parçası haline gelecek ve NATO korunma şemsiyesine kavuşacaktır. Türkiye ise AB üyesi olmadığı için bu oluşumun dışında kalacaktır. Bu çok hayati bir adımdır ve NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs bu adımla, Türkiye'nin vetosu dolaylı şekilde aşılarak, AB ordusu ve NATO kalkanı içine alınmaktadır. Bu aşamada, KKTC'deki TSK Barış Gücü'nün adadan çekilmesi ve Türkiye'nin Londra-Zürih anlaşmalarına dayanan garantörlüğünün sona erdirilmesi taleplerinin gündeme getirilmesi dikkat çekicidir."
Toprak, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın daha önce de adayı ziyaret ettiğini, bölgedeki enerji kaynaklarının güvenliği açısından Kıbrıs'ın, ABD için hayati önemde olduğunu söylediğini hatırlatıyor;
İngiliz asker yığdı
"ABD Başkanı Obama, görevini bırakmadan önce Kıbrıs'ta mutlaka çözümün sağlanmasını amaçladığını daha önce ilan etti. Başkan Yardımcısı Biden da adayı ziyaret eden ilk ABD Başkan Yardımcısıydı. Biden'in ziyareti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye destek ziyareti olarak ifade edilse de daha kritik gündem maddesinin Kıbrıs olduğu açıktır. Biden, darbe teşebbüsünün artçı şoklarını atlatmaya çalışan TSK'nın, ağır yara aldığı bir süreçte, Türkiye'yi Kıbrıs'ta taviz vermeye, bazı kazanılmış haklardan feragate zorlayacak taleplerle gelebilir. Son gelişmeler AB üyesi Güney Kıbrıs'ın arkasına AB desteğinin yanı sıra, yeni planlanan Avrupa Ordusu ve NATO gücünün de konulduğunu göstermektedir. Adadaki İngiliz üslerine binlerce asker ve İngiliz savaş uçaklarının yığıldığı bilinmektedir. Bu aşamada Rusya'nın 'Uçak Gemisi'ni Doğu Akdeniz'e, Suriye ve Kıbrıs açıklarına gönderme kararı dikkat çekicidir."