Merkez Bankası enflasyon beklentisini açıkladı

Merkez Bankası enflasyon beklentisini açıkladı
Merkez Bankası, son enflasyon tahminini açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 olarak açıklandı. Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Karahan enflasyonda en yüksek seviyenin yüzde 75-76 ile mayıs ayında görülmesinin beklendiğini söyledi.

Merkez Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Karahan ayrıca enflasyon beklentilerini de açıkladı. Karahan, 2024 yılı sonu enflasyon beklentilerinin 2 puan artışla yüzde 38 olduğunu açıkladı. Karahan’ın 2025 ve 2026 yılı beklentilerinde ise daha önceki açıklamaya göre bir değişiklik olmadı.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Yıllık enflasyon son dönemde yukarı yönlü seyretmiştir. Son 3 ayda enflasyonun öngörülerimizden de yüksek seyrettiğini görüyoruz. Enflasyon nisanda yüzde 69,38 ile tahmin aralığının 0,9 puan üzerinde tamamladı. Enflasyonun ana eğilimi gerilemekle birlikte, yılın ilk Enflasyon Raporu’nda öngördüğümüz patikanın üzerinde seyretmiştir.

Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır. Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyretmektedir. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz.

Mart toplantısında yaptığımız ilave parasal sıkılaştırma, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırmış ve rezervlere olumlu yansımıştır. TL mevduat payı artmaya devam etmektedir. Son dönemde yabancı para kredilerinin arttığını gözlemliyoruz. Son sekiz ayda TL mevduatın payı yüzde 32'den yüzde 44'e çıkarken, KKM'nin payı yüzde 26'dan yüzde 14'e geriledi. Risk priminde iyileşme kaydedilmiştir. Risk primlerindeki iyileşme portföy girişlerini destekledi. Parasal sıkılaştırma süreci rezervlere olumlu yansımaktadır.

2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

Enflasyonda en yüksek seviyenin yüzde 75-76 ile mayıs ayında görüleceğini tahmin ediyoruz."

İlgili Haberler