Salim YAVAŞOĞLU / İSTANBUL
Türk milliyetçisi Ermeni fikir adamı ve yazar Levon Panos Dabağyan Yeşilköy Surp Stepanos Ermeni Kilisesi'nde düzenenlenen törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Osmanlı Veziri Harutyun Amira Bezciyan'ın meşhur köşkünün "tebayı sadıka (sadık millet)" kültürüyle yetişen son temsilcisi Dabağyan, yaklaşık bir hafta yüksek tansiyon teşihisiyle kaldırıldığı Samatya Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde önceki gün hayata veda etmişti.
Levon Panos Dabağyan için ilkin kilisede bir ayin düzenlendi. Tören ardından, kızı Alis Koyuncu, damadı Ersin Koyuncu, torunu Burak Koyuncu'nun ve diğer yakınlarının bahçede taziyeleri kabul etmesiyle devam etti. Törende; Ermeni cemati mensupları, sevenleri, gazeteci arkadaşları, İstanbul Kuyumcular Odası, Mücevher İhracatçılar Birliği temsilcileri hazır bulundu.
Dabağyan, siyasi hayata 1967'de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ile başlamış daha sonra da bu partinin Milliyetçi Hareket Partisi'ne dönüşmesinde faal rol oynamıştı. Hatta olaylı Adana Kongresi'nde parti ambleminin "üç hilal" olmasında ısrar edenlerin başında geliyordu. 1969 seçimlerinde Dündar Taşer'le birlikte MHP İstanbul Milletvekili adayı gösterilmesini hemen kabul etmişti. Siyasi hayatı boyunca Alparslan Türkeş'in yanından ayrılmayan Levon Panos Dabağyan'ı son yolculuğunda MHP'liler ve Ülkücüler yalnız bırakmadı. Cenaze törenine, MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener ve MHP eski İstanbul Milletvekili Nazif Okumuş, rahmetli Alparslan Türkeş'in eşi Seval Türkeş Hanımefendi, ile birlikte MHP Bakırköy İlçe Teşkilatı'ndan da katılım oldu.
Levon Panos Dabağyan Türk kültürüne kalemiyle birçok eser kazandırmıştı. Yazdığı eserler arasında; Başbuğ Türkeş ve Milliyetçilik, Fatih ve Fetih Olayı, Kemalizm Işığında Azınlık Gözüyle Atatürk, Osmanlı Ermenileri, Bilinmeyen 2. Abdülhamit Han, Sanat Dünyamızda Ermeniler, Emperyalizm Kıskacında Ermeni Tehciri, Tarihin Işığında Ermeni Meselesi ve 1915 Kaosu ilk akla gelen kitaplarıydı. Dabağyan, Hergün, Ortadoğu, Yeni İstanbul, Babıali'de Sabah, Bugün, Hakikat, Yeşil Belde ve Tercüman gazetelerinde makale ve tefrikalar yazdı. Bu yüzden Babı Ali'den arkadaşları da cenaze töreninde yerlerini aldılar.
Kilisede yapılan törenden sonra cenaze arabasına taşınırken Dağbağyan'ın tabutuna vasiyeti üzerine Türk Bayrağı sarılması dikkat çekti. Dabağyan, kilisede düzenenlenen törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı'nda çok sevdiği vatan toprağına göz yaşları arasında defnedildi.