Kerkük Valisinin ABD dönüşü oynadığı oyun!..
Türk ili Kerkük kan ağlıyor!.. Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı ile görüntüde (!) sert bir şekilde Suriye'yi, YPG'yi, Adil Öksüz'ü, FETÖ'yü konuştular. Gündeme her ne hikmetse getirilmeyen; Kerkük'e çekilen peşmerge paçavraları... Nedendir acaba?.. Sorunun doğru yanıtını Kerkük'te bulduk. Tüm kamu binalarına peşmerge paçavrası çeken Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, bu kararı ABD'den döndükten 3 gün sonra almış. Ne kadar da manidar değil mi?..
Ankara'daki sessizliğin aksine Kerkük'te çok büyük bir gerilim var. Türkmenler, bu yeni tezgahın ardından da seslerini duyurmakta çok zorluk çekiyor. Kerkük'te bulunan yiğit dava adamı Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya'ya telefonla ulaştım. "Kerkük'te gerginlik yaşanıyor. Türkmenler olarak hep birlikte ya sadece Irak bayrağı asılmaya devam etsin ya da Türkmen bayrağı da asılsın diyoruz. Bu hususta görüşmelerimiz devam ediyor. Irak hükümeti de bu konuda itirazlarını dile getirdi. BM'nin Irak Temsilciği de itiraz ediyor. Ancak itirazlar nasihat gibi kalıyor" dedi.
Vali ABD'den onay aldı
Kerkük Valisi Kerim'in kendisine mesaj gönderdiğini belirten Sarıkahya şöyle devam etti;
"Kerkük Meclisi'ne teklif sunun Türkmen bayrağını da asalım diye. Biz teklif sunarsak Meclis'te oylama yapılır ve karar çıkmaz. Sonra da 'Bakın Meclis'ten karar çıkmadı' denir. Ben de, 'böyle bir adım atmak istiyorsanız kendiniz bu teklifi Meclis'e sunun, eğer Kerkük Valisi iseniz bunu yapabilirsiniz' dedim. Türkmen bayrağı konusunda bizi oyalıyorlar. Kürtler, hep birlikte hareket ediyor. KDP'si, KYB'si, sağcısı, solcusu hepsi birlikte hareket ediyorlar. Zaten uzun yıllardır hedefleri Kerkük'ü Kürdistan bölgesine katmaktı. Bize, 'bayrak sadece sembolik anlamda olacak' diyorlar. Musul ve Kerkük'ün içinde olduğu bu bölgenin yapılandırılması için yeni bir start verildi. Kerkük Valisi ABD'den ışık almadan bunu yapmaz. Vali, ABD vatandaşı ve orada 40 yıl yaşamışlığı var. Bu teklifi sunmadan 3 gün önce de zaten ABD'den gelmişti. Ailesi de orada yaşıyor. Bağdat merkezle de diyalog içinde. Sadece Kürt partilerine güvenerek bu işi yaptığına inanmıyorum. Çünkü Bağdat'ta Başbakan sessiz kalıyor. Başbakan İbadi sessiz kalıyorsa demek ki işin içinde bir iş var diye düşünüyoruz. Bağdat yönetiminde dolaylı bir kabullenme var. Demek ki karar daha büyük yerlerden alındı. Burada bulunan konsolosluklarla ve temsilciliklerle görüşmelerimiz devam ediyor. Şu an için konu hakkında yorum yapmıyorlar. Bu bayrak olayının arkasında bize göre okyanus ötesi de var.
Alt yapı çalışmaları
Yeniden yapılanma kapsamında Kürt kantonlarına verme veya problemler başladığında ayrı bir çözüm olarak Kerkük federal bölgesi çözümü gündeme gelebilir. Bunun içinde bir alt yapı oluşturuluyor olabilir. Bir bölgede böyle bir adım atılması için önce orada problemler olması gerekir. O da şu an Kerkük'te var zaten. Ardından 'ittifak olacak ve barış sağlanacak' diyerek böyle bir adım atabilirler. Kerkük'te halk çok gergin. Bütün Türkmenler birlikte hareket ediyoruz. Siyasi partiler olarak karar aldık Türkmen bayrağı dışında parti bayrağı kullanmıyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Medya üzerinden mesajlar veriyoruz. Biz Kürtlere karşı değiliz ama Kerkük Türkmen özellikli bir şehir, burada bizim bayrağımız da olmadan bu iş imkânsız. Kerkük'ü tek başına kimse yönetemez. 'Ya birlikte yönetiriz ya da kimse tek başına yönetemez' diyoruz."
Kerkük'teki gerginliğin silahlı çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin ve diğer sorularıma şöyle yanıt verdi Riyaz Sarıkahya;
"Bunu şu an kestirmek zor. Geçen gün Türkmen bayrağı yakmışlar ve facebook'ta yayınladılar. Bizim gençler biraz heyecanlandı. Ben onlara, 'ne siz ne biz gençlerimizi kontrol edemeyiz' dedim. Çünkü üniversiteler ve okullar çok gergin. Biz 2 gün çatışma çıkmasın diye gençlerimizi okula göndermedik. Türkmen siyasi partiler disiplin için hareket ediyorlar ama Kerkük'te etnik şuur çok yüksek. Onun için fitneyi yatıştırmak gerekiyor. Böyle bir şey olursa Allah korusun sonu hiç iyi olmaz."
--PKK'nın durumu nedir bölgede?
"PKK'nın büroları var. Talabani grubu ile yakın temastalar. Ama biz biliyoruz ki hepsinin 60 yıldır hedefleri Kerkük'ü ele geçirmek. Bağdat ile yaşadıkları bütün itilafların altında bu amaçları yatıyordu. Krallık döneminden bu yana Kürtlerin amacı buydu. Konu Kerkük'tü."
--Ankara'ya çağrınız var mı?
"Ankara referanduma kilitlenmiş durumda. Onunla ilgileniyorlar. Bizleri unutmasın diyoruz. Bu gibi sorunlarda ısrarcı olmak lazım. Bir kez dile getirmek yeterli değil. Kürt gruplara özellikle Barzani ve Talabani gruplarına nasihatte bulunsunlar. Bu olay yanlıştır ve biz diyalogla çözülmesinden yanayız. Türkiye; Türkmen, Arap ve Kürt temsilcilerini Ankara'ya davet edebilir. Zaman zaman Avrupa'ya davet ediliyorlar. Ankara arabulucu olabilir."
Bendeniz, iktidarın kılını bile kıpırdatmayacağına inanıyorum. Çapulcu başı Barzani'nin Ankara ziyareti ve Ankara/İstanbul'da sözde Kürdistan paçavralarının göndere çekilişinin perde arkasını yazarken (1 Mart), talep üzerine Kerkük'e sessiz kalınacağını faş etmiştim. "Münbiç'i vururuz" diye dümenden efelenenlerin, ABD Dışişleri Bakanı'nın Ankara'ya gelişine saatler kala, gece vakti, televizyonlara koşup "Fırat Kalkanı Harekatı bitti" açıklamalarına ibretle şahit olduk!.. Adil Öksüz'ü samanlıkta ararken proje son sürat devam ediyor!..