İstihbarat servislerinden Terör Alarmı

İstihbarat servislerinden Terör Alarmı

Kanlı Paris baskını dünyayı endişelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin’den sonra CIA MİT ve MI5 de terör tehlikesine dikkat çekti

Haber: Salim Yavaşoğlu

Türkiye’ye saldırı riski her geçen gün artıyor

“Güvenlik” oturumunda büyükelçilerle bir araya gelen MİT Müsteşarı Fidan, Paris katliamından sonra ülkemizde de saldırı riskinin arttığını söyledi. Türkiye için “daha dikkatli olmalıyız” mesajı veren Fidan, radikalleşmenin artmasından duyduğu kaygıyı dile getirip, IŞİD’le mücadelede daha kapsamlı stratejinin gerekliliğini vurguladı.

Ulaşım sistemleri ve simge alanlar hedefte

İngİlİz gizli servisi MI5’in iç istihbarat başkanı Andrew Parker de, “Suriye’deki teröristlerin ülkemize saldırılar düzenlemesi, aşırıcıların buraya gönderilmesi ve bağımsız eylemlerde bulunmaya teşvik edildiğini biliyoruz. Daha karmaşık ve hırslı girişimlerle karşı karşıyayız. Genellikle ulaşım sistemleri ve simge alanlar hedef alınıyor” dedi.

Beyinlerini yıkayıp üstümüze salıyorlar

Alman BND ve CIA’dan sonra, eski bir KGB ajanı olan Rusya Devlet Başkanı Putin de, terör uyarısında bulunmuştu. Putin, “Suriye ve Afganistan’daki Rusya ve BDT ülkeleri vatandaşı militanların varlığından endişeliyiz. Orada beyinleri yıkanıp, daha sonra Rusya ve komşularımıza yönelik kullanılıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Çoğunlukla Afganistan ve Orta Doğu’daki Müslüman ülkelerde meydana gelen Batı kaynaklı istikrarsızlığın neden olduğu terör, Batı’yı namlunun ucuna getirdi. Son olarak Paris’teki “Charlie Hebdo” katliamı, terörün hedefindeki Avrupa’da büyük tedirginliğe neden oldu, İngiliz MI5 iç istihbarat servisinin Başkanı Andrew Parker, El Kaide’nin İngiltere dahil Batı ülkelerinde büyük terör eylemleri planlandığını söylerken dünya istihbarat servisleri, ülkelerinde “kırmızı alarm” geçti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye ve dünya için terörizm riskinin arttığını belirterek, “Herkes tetikte olmalı” uyarısı yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin de, geçen yıl nisan ayında bu tehlikeye dikkat çekmişti.

Fidan’dan uyarılar
7. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan MİT Müsteşarı Hakan Fidan, IŞİD’in ilerleyişini aktarırken, “Zamanında krizin önüne inisiyatif alınıp geçilmediği için, Suriye sahası radikalleşti. Radikalleşme sonucunda böyle bir terör sorunun olacağını bekliyorduk. Irak’taki siyasi kriz Suriye’yi tetikledi. Suriye’de büyüyen sorun da Irak’ı tetikledi” diyerek bölgesel etkileşime işaret etti. Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler de,  Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmek isteyen 100 binden fazla kişinin önlendiğini, bunların 7 binden fazlasını ise yabancı savaşçıların oluşturduğunu kaydetti.

MI5 diken üstünde
İngiltere’deki MI5 iç istihbarat servisinin başkanı Andrew Parker, İngiliz istihbarat servislerinin Suriye’de bulunan bir grup El Kaide militanının Batı ülkelerine yönelik “toplu ölümcül saldırılarda bulunmayı planladığını” söyledi. Parker, MI5 ve İngiliz polisinin son birkaç ayda İngiltere’de birkaç terör saldırısı girişimini durdurduğunu belirterek, “Suriye’de yerleşik teröristlerin, aşırıcıların buraya gönderilmesi ve bunların bağımsız eylemlerde bulunmaya teşvik edildiğini biliyoruz. Paris’teki kanlı saldırı bize zarar vermeyi arzulayanların niyetlerine dair korkunç bir hatırlatma” dedi.

Putin söylemişti
Kendisi de eski KGB yöneticisi olan Rusya Devlet Başkanı Putin, geçen yıl nisanda yaptığı açıklamada, Irak, Suriye ve Afganistan’da savaşan terörist grupların Rusya’ya yönelebileceklerini söylemişti. Putin, “Suriye ve Afganistan’da terör eylemlerinde bulunan Rusya ve BDT ülkeleri vatandaşı bir kısım militanların varlığı konusunda endişeliyiz. Orada onların beyinleri yıkanıyor ve terör eğitimi alıyorlar. Onlar daha sonra Rusya ve komşularımız BDT ülkelerine yönelik kullanılabilir” demişti.

Dünya gizli servisleri “Tehlike büyük” dedi

Fransa’daki Charlie Hebdo “ katliamı dünya için ” küresel alarm “ zillerinin çalmasına neden oldu. Ülkelerin terör uyarıları daha yüksek perdeden seslendirilmeye başlandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Charlie Hebdo mizah dergisine yapılan saldırının ardından yaptığı açıklamada terör tehlikesinin bütün dünyada sürdüğüne vurgu yaparak, ” Tehlikenin olduğu yerde gereken yapılmalı. Fransızlara güvende olduğunu göstermek gerekiyor. Bütün vatandaşlarımıza da bu cumhuriyete güvenebilecekleri ortamı temin etmeliyiz “ uyarısı yaptı.  ABD’de yeni bir terör saldırısı uyarısı daha yapıldı.

El Kaide korkusu
Geçen yıl 17 Şubat’ta ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nde düzenlenen oturumda konuşan CIA ve FBI’ın başkanları, teröristlerin ABD’yi vurmak üzere gruplaştıklarını açıklamıştı. CIA Başkanı Porter Goss, ” El Kaide veya başka grupların kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer silahlar kullanmaya teşebbüs etmesi sadece an meselesi olabilir “ dedi. Goss, El Kaide’nin ABD güvenlik tedbirlerini aşarak saldırma kararlılığını sürdürdüğü uyarısında bulundu. FBI Direktörü Robert Mueller de, ABD’de uykudaki bir terör hücresinin, yıllarca saldırıda bulunmak üzere hazır bekleyebileceği endişesini dile getirdi. Mueller, ” Gördüklerimiz karşısında endişelerim devam ediyor “ dedi. Alman Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND), IŞİD’in Batı ülkelerinde kamuya açık yerlerde saldırılar düzenleyebileceği uyarısı yaptı. Avustralya ülkede ” orta “ olan terör tehdit seviyesini, Orta Doğu’da savaşa katılan vatandaşları bulunması nedeniyle ” yüksek düzeye “ çıkardığını açıkladı. Terör tehdit seviyesinin yükselmesini Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı’nın (ASIO) tavsiye ettiğini belirten Avustralya Başbakanı Tony Abbott, buna sebep olarak da ” Ortadoğu’da savaşlara katılan Avustralyalılar ve onları destekleyen vatandaşların bulunmasını “ gösterdi. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud, geçen yıl 30 Ağustos’ta Avrupa ve ABD’yi terör konusunda uyarmıştı. Resepsiyonda konuşan Kral Abdullah, ” Ülkelerin terörle mücadelede sessiz kalmaları kabul edilecek bir durum değildir “ demişti.

İspanya’da önlemler
İspanya’da teröre karşı uygulanan alarmın düşük seviye olan 3’ten yüksek seviye 2’ye çıkarıldı. Bununla bağlantılı olarak metro, tren istasyonları ve havaalanları gibi toplu ulaşım bölgeleri ile olası bir terör saldırısında hedef olabilecek enerji santralleri, altyapı merkezleri gibi yerlerde güvenlik önlemleri de büyük ölçüde artırıldı.

Öneş: “Türkiye’de tepki zayıf”

MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, uluslararası terörizme karşı Türkiye’de Batı kadar kararlı irade ve tepki görülmediğini söyledi. Bir bölgesel sorunun, Orta Doğu’da meydana gelen gelişmelerin yarattığı sürekli karmaşa ve yarattığı terörün ulusal, bölgesel ve küresel düzlemdeki yaygınlığını ve yarattığı tehdidi canlı görebildiklerini belirten Öneş, şöyle dedi: “Paris’te meydana gelen olayda devlet başkanının başkanlığında muhalefet partisinin liderleriyle bir toplantı yapıldı. Ortak bir karar açıklaması ortaya çıktı. Yarın Paris’te bütün uluslar arası terörizme karşı bir cephe oluşturma ve bu konuda tepki gösterilmesi meselesi var. Maalesef aynı kararlılığı, iradeyi ve tepkiyi bugün Türkiye’de söylem dışında göremiyoruz. Bu çok önemli. Bu meseleye ayrıca gazetelerde, televizyonlarda çokça tartışmalarda bir İslami kavramlar içinden bakmak ve sadece olayın bir medeniyetler çatışması boyutuyla ele almak gibi -ki evet o çok önemli- sebep sonuç ilişkilerine bakmamız gerekiyor. Ama bugün bu yakın tehdit Türkiye’nin demokrasisinin nitelik kazandırılarak, kurumsal yapılar oluşturularak, demokrasi ve sistem kavramlarının içleri doldurularak ve bu konudaki zaaflarımızın özellikle toplumsal boyutta yarattığı riskleri, sorunları süratle çözerek verilebilir.”