Hürriyet'te de Şamaş mı var?
TÜBİTAK'ın yayınladığı "Gökkuşağının Tüm Renkleri" adlı bir çocuk kitabında İsrail bayrağı ile birlikte 9 kollu şamdan gibi Yahudi ve benzeri Hıristiyan ritüellerine yer verildiğini, bunun milli bir tehdit olarak algılanması gerektiğini yazmıştım.
Kitabın 26-27'nci sayfalarında başlarında 4 mum, ellerinde testiyle su taşıyan çocuk resimlerinin yanında, İsrail bayrağının yıldızı ile 9 kollu şamdan figürü bulunuyor. Yahudiler, "Yeniden Adanma" anlamına gelen Hanukya Bayramı'nı 9 kollu şamdanın her gün bir kolunu yakarak kutlar. Ortadaki kola Şamaş, yani "görevli" denilir. Elinde su taşıyıp başında 4 mum yakmak da Hıristiyanların vaftiz törenini simgeler. (Bu vesileyle Yahudilerin Hanuka bayramının kendilerine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini dilerim.)
***
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin de gönderdiği teşekkür mektubunda, hassasiyetimizi paylaştığını, geriye dönük bütün yayınların yerlilik ve kültürel uyum kriterine göre gözden geçirildiğini, bu çerçevede 50 bin kitabın piyasadan toplatıldığını bildirmişti. Özellikle bazı sözde sol çevrelerde, konu Nazilerin kitap yakması ile özdeşleştirilince, 3 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlanan bir kitabın söz konusu olduğunu, dünyada hiçbir ülkenin, kendi milli ve dini sembolleri dururken, başka milletlerin milli ve dini sembollerini, çocuklarının hafızalarına yerleştirmeyeceğine dair bir yazı daha yazdım.
Hürriyet'te Mehmet Yakup Yılmaz için bu veriler yeterli olmamış ki kitabın içinde yer alan yazıların tam metnini adres göstererek, "TÜBİTAK ırkçılığı mı savunuyor?" başlıklı bir yazı yazdı!
Kitabı görmediği anlaşılıyor. Çünkü sadece metinden bahsediyor, resimlere hiç değinmiyor.
Metinde, "Dünyanın her yerinden insanlar bir araya geldiğinde, gökkuşağı kadar sevimli bir manzara oluştururlar" gibi her çocuğun hoşuna gidecek ifadeler var.
Mehmet Yakup Yılmaz, metnin kendi beyninde oluşturduğu algıya dayanarak, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız her fırsatta Yunus Emre'nin 'Yaratılanı, yaratandan dolayı severiz' sözünü hatırlatıyor. Bu kitabın içeriği de tam olarak bu aslına bakarsanız" diyor ve "Merak ettim: Irkçılıktan, ayrımcılıktan uzak durmak, neden 'yerlilik ve kültürel uyum' kriterine ters geliyor? Yoksa, TÜBİTAK'ın bizim bilmediğimiz bir bilimsel araştırması mı var, Türkiye'de yaşayanların 'yerli ve kültürel karakterinin' ırkçılık, mezhepçilik, din ayrımcılığı olduğuna ilişkin?" diye soruyor.
***
Mehmet Yakup Yılmaz, tecrübeli bir gazetecidir, 3 yaşındaki çocuklar için hazırlanan metne göre yazmamalıydı!
Kendisine buradan sormak istiyorum; siz, 3 yaşındaki çocuğunuz veya torununuz için kitap seçerken İsrail bayrağı ile birlikte Yahudilik ve Hıristiyanlık dinlerine ait törenlerin resimleri bulunan bu kitabı tercih eder miydiniz?
Biz kimsenin dinine, mezhebine, milliyetine, ırkına bir saygısızlık etmiyoruz. Diyoruz ki; devletin bir kurumu, Türk Milleti'nin çocuklarına kitap hazırlayacaksa içinde Yahudi ve Hıristiyan ritüelleri mi olmalı? Bari bir minare de bulunsaydı! Bari bir Türk bayrağı da bulunsaydı! Efendim kitap çeviriymiş! Kendi ülkende yazar yok mu, ressam yok mu? Onlardan niçin kitap istemiyorsun da dünyanın parasını ödeyerek çeviri kitapları yayınlıyorsun?
Anlaşılıyor ki Hürriyet gibi kurumlarda da "Şamaş"lar yani görevliler var! Hürriyet gibi önemli medya kurumlarımızda, hitap ettiği kitlenin kültürünü hiçe sayan bu tür yayınlar, tavırlar veya tutumlar yüzünden millet, tepki olarak siyasette dini esas alan partilere yönelmiştir.
Belki bunu bilinçli olarak yapıyorlar ama artık bu tür "ezber" yaklaşımların hiçbir geçerliliği kalmadı!