Federalizm gelecek PKK’ya af çıkacak!

Federalizm gelecek PKK’ya af çıkacak!

Oslo’daki ihanet sürecinin mimarı Uluslararası Kriz Grubu’nun (International Crisis Group-ICG) açıkladığı 6 Kasım 2014 tarihli yol haritasına göre, müzakere Anayasa’nın değiştirilmesiyle son bulacak

Haber: Salim Yavaşoğlu

Silah bırakılmayacak
ICG’nin raporuna göre, sadece Türkiye’deki PKK’lılar silah bırakacak. İran, Suriye ve Irak gibi başka ülkelerde bulunan PKK unsurları ile uzantıları silah bırakmayacak. AKP iktidarı, İmralı Cezaevi’ndeki teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını kabul edecek. PKK’lılara af çıkartılacak, Türkiye’deki Kürt partilerin de siyaset yapabilmeleri için yasal zemin hazırlanacak.

İşte o rapordaki şok talimatlar!

Seçim barajı 5’e düşşün
* Terörle Mücadele Kanunu’nun ve Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinin değiştirilerek mevcut terör suçlamaları gözden
geçirilmeli.
* Yüzde 10 olan seçim barajı en fazla yüzde 5’e çekilmeli.
* Anadilde Kürtçe tam eğitim verilmeli.
* Daha fazla yerinden yönetim. Kürt belediyelerin daha fazla gelire ve varlıklara ulaşmaları sağlanmalı.
* Cezaevindeki Abdullah Öcalan, Irak’taki PKK ve diyasporadaki Kürtler ile görüşmeleri takviye etmek üzere birleşik bir müzakere grubuna izin vermeli.
* PKK’lılar sert güvenlik önlemlerine dönmekle tehdit edilmemeli.
Özel kanun çıkarılsın
* Kürtleri tahrik eden açıklamalardan kaçınmalı.
* Akil İnsanlar Heyeti yeniden canlandırılmalı.
* Gerçekleri Araştırma Komisyonu ile silahsızlanmanın denetimi süreçlerinde veya yerel polis mekanizmaları hususunda
garantör işlevi görecek bir üçüncü devlet veya uluslararası kuruluşun dahil olması düşünülmeli.
* Hem Türkiye Hükümeti’ne hem de Gerçekleri Araştırma Komisyonu’na; geçiş dönemi adalet mekanizması, tahliye ve silahsızlanma sürecinin tasarlanması gibi konuları içeren her türlü barış anlaşması üzerinde çalışan ve faaliyetlerine son veren militanlar için
kendilerinin ve ailelerinin temel ihtiyaçlarının karşılanması da dahil olmak üzere yerel
fırsatların yaratılması için çabalayan sivil toplum ve özel sektör girişimlerine destek
ve tavsiyeler sağlanmalı.
* Üzerinde uzlaşılan her türlü adım için
açık ve uygulanabilir tasdik ve denetim mekanizmaları kurulmalı.
Silahsızlanmanın şu aşamada sadece Türkiye içindeki PKK militanlarını kapsayabileceği Türk kamuoyuna anlatılmalı.
* Ciddi suçlarla bağlantısı olmayan savaşçılara af tanınmalı, Abdullah Öcalan da dahil
olabilecek şekilde  PKK liderlerinin normal
hayata dönmelerini düzenleyecek özel bir kanun hazırlanmalı.
Son kararı Kürtler versin
* Irak, Suriye, İran veya başka yerlerdeki
her türlü oluşumla isim ve örgütlenme açısından kopuş da dahil olmak üzere, Türk siyasetine barışçıl katılım anlamına
gelecek bir barışa Kürt kamuoyu ve PKK yapıları hazırlanmalı.
* PKK’nın yerinden yönetim mi, federal
özerklik mi yoksa bağımsızlık mı istediğini açıklığa kavuşturmalı.
* Anayasa yeniden yazılmalı.

İhanet sürecinin aktörü
Arabulucu olarak devreye girdiği ülkeleri parçalamasıyla ünlü Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’nin Oslo’daki süreci yönettiği, Kandil çetesinin elebaşlarından Murat Karayılan’ın itirafıyla ortaya çıkmıştı.

Erdoğan’la Ankara’da buluştu
Türkiye’yi ziyaret eden Martti Ahtisaari, ihanet sürecindeki gelişmeleri takip etmek için devletin zirvesiyle ilgili görüşmeler yapıyor. Ahtisaari, dün
Ankara’da yine
Erdoğan’la biraraya geldi.

İhanet sürecinin mimarı yeni yol haritasını çizdi!
Uluslararası Kriz Grubu’nun hazırladığı rapora göre; AKP iktidarı, İmralı canisi Öcalan’ın serbest bırakılmasını kabul edecek. PKK’lılara af çıkartılacak ve siyaset yapabilmeleri için yasal zemin hazırlanacak

PKK’nın, sadece Türkiye’de silah bırakacağının, İran, Suriye ve Irak gibi ülkelerde ise silahlı unsurların bulunmaya devam edeceğinin belirtildiği raporda, yeni bir anayasanın yazılmasının da şart olduğu kaydedildi

Talimatları AKP iktidarı ile müzakere ortağı PKK tarafından harfiyen uygulanan ihanet açılımının mimarı Uluslararası Kriz Grubu’nun (International Crisis Group-ICG), Ayn el- Arap’taki IŞID saldırılarını protesto eylemlerinden sonra bir süre sürüncemede kalan süreci aşmaya yönelik bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. “Türkiye ve PKK: Barış Sürecini Kurtarmak” adlı rapor 6 Kasım tarihli. Bu tarihe kadar gerek AKP iktidarı gerekse PKK tarafından açılıma yönelik bir açıklama yapılmaması dikkat çekerken rapordan sonra açıklamalar başladı. İhanet sürecinde siyasetçi, akil adam, gazeteci gibi şu veya bu şekilde rol alan bir takım sözcüler de Uluslararası Kriz Grubu’nun hazırladığı rapor doğrultusunda kamuoyuna yol haritaları açıklamaya başladı.

Terörle mücadeleye dava
ICG’nin raporuna göre, sadece Türkiye’deki PKK’lılar silah bırakacak. İran, Suriye ve Irak gibi başka ülkelerde bulunan PKK unsurları ile uzantıları silah bırakmayacak. AKP iktidarı, İmralı Cezaevi’ndeki teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını kabul edecek. PKK’lılara af çıkartılacak, Türkiye’deki Kürt partilerinde siyaset yapabilmeleri için yasal zemin hazırlanacak. Gerçekleri araştırma komisyonu kurulacak. Bu çerçevede terörle mücadele eden güvenlik görevlilerinin yargılanması sağlanacak. Bu kişilerin işledikleri iddia edilen suçlar 20 yıllık zamanaşımı kapsamı dışında tutulacak. ICG’nin raporuna göre; “Tam müzakerelere başlamaları demek, Türkiye ve PKK’nın koşullu bir af, geçiş döneminde adaleti sağlayacak yasalar ve bir gerçekleri araştırma komisyonu üzerinde uzlaşmaları anlamına gelecek. PKK üyelerinin Türkiye’deki yasal Kürt partilerine katılabilmeleri ve PKK’nın cezaevindeki elebaşı Abdullah Öcalan’ın nihayetinde serbest bırakılabilmesi de dahil olan senaryoları kabul etmeye hazır olması anlamına geliyor.”

Anayasa yeniden yazılsın
ICG’nin, raporda Türk Hükümeti’ne yaptığı öneriler şöyle:
1. Aşağıda sıralanan adımlar aracılığıyla silahlı çatışmanın nedenlerini ortadan kaldırmalı ve siyasi sistemde güven inşa etmeli:
a) Terörle Mücadele Kanunu’nun ve Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinin değiştirilerek cezaların yalnızca şiddete teşvik, adam kaçırma, öldürme ve diğer şiddet içeren eylemler için verilmesinin sağlanması ve şiddete başvurmayan aktivistlerin hapsine son vermek üzere mevcut terör suçlamalarının gözden geçirilmesi;
b) Yüzde 10 olan seçim barajının en fazla yüzde 5’e çekilerek Meclis’te adil temsiliyetin sağlanması; c) Anayasa’nın yeniden yazılarak etnisiteye dayalı her türlü ayrımcı ifadenin kaldırılması;
d) Talep olan yerlerde anadilde Kürtçe tam eğitim verilmesi için çalışmalara devam edilmesi;
e) Daha fazla yerinden yönetim için planlar açıklanırken Kürt belediyelerinin ayrımcılığa uğramamalarının ve diğerleriyle eşit şekilde gelire ve varlıklara ulaşmalarının sağlanması.

Birleşik müzakere grubu
2. Bir barış anlaşmasının, zorlu ve uzun yıllar sürecek bir uygulama sürecinin başlangıcı olduğunu ve silahsızlanmanın şu aşamada sadece Türkiye içindeki PKK militanlarını kapsayabileceğini Türk kamuoyuna anlatmalı.
3. Cezaevindeki Abdullah Öcalan’ın, Irak’taki PKK ve diyasporadaki Kürtler ile görüşmeleri takviye etmek üzere birleşik bir müzakere grubuna izin vermeli.
4. PKK üyelerini cihatçılarla bir tutmak ve 1990’ların sert güvenlik önlemlerine dönmekle tehdit etmek gibi söylemlerle Türkiyeli Kürtleri tahrik eden açıklamalardan kaçınmalı.
Federal özerklik
“PKK dahil olmak üzere Türkiye’deki Kürt ulusal hareketi” başlığı altındaki öneriler:
5. Ateşkesi sürdürmeli, kendisiyle bağlantılı tüm unsurların şiddet içeren eylemlerine son vermeli, bunları kınamalı ve Türkiye içinde silahsızlanmanın hareketin arzu ettiği hedef olduğunu açıkça dile getirmeli.
6. Irak, Suriye, İran veya başka yerlerdeki her türlü oluşumla isim ve örgütlenme açısından kopuş da dahil olmak üzere, Türk siyasetine barışçıl katılım anlamına gelecek bir barışa Kürt kamuoyunu ve PKK yapılarını hazırlamalı.
7. Hareketin yerinden yönetim mi, federal özerklik mi yoksa bağımsızlık mı istediğini açıklığa kavuşturmalı. Eğer Türkiye dahilinde bir gelecek hedefleniyorsa, merkezi yönetimin altını oyan yasadışı paralel yapıların oluşturulmasına son vermeli.
8. Kürtçe konuşulan bölgelerde “öz savunma birlikleri” diye adlandırılan gerilla oluşturmaya dair kışkırtıcı ve gerçeklikten uzak taleplerinden vazgeçmeli.

Zamanaşımı yok
“Türkiye hükümeti ve Kürt ulusal hareketi” başlığı altındaki öneriler:
9. Çatışmanın kurbanlarını dinleyecek, Türkiye meclisine kamuoyuna açık bir rapor gönderecek ve bağımsız uzmanlardan oluşan bir gerçekleri araştırma komisyonunun parametreleri üzerinde uzlaşmalılar.
10. İki taraf için de aynı yükümlülüğü ve kriterleri getirecek şekilde çatışmanın geçmişindeki suçlar için uygun bir adli süreç sağlayacak; ciddi suçlarla bağlantısı olmayan savaşçılara af tanıyacak; 20 yılı kapsayan zaman aşımının dışında tutulacak suçları belirleyecek; kurbanlara sağlanacak tazminatları iyileştirecek; tanıkların korunmasını sağlamlaştıracak; nihayetinde Abdullah Öcalan da dahil olabilecek şekilde  PKK liderlerinin normal hayata dönmelerini düzenleyecek özel bir kanun hazırlamalılar.

3. taraf düşünülmeli
11. Üzerinde uzlaşılan her türlü adım için açık ve uygulanabilir tasdik ve denetim mekanizmaları kurmalılar.
12. Militanların tamamen çekilmesi veya hükümet tarafından kalekol inşasına son verilmesi gibi halihazırda bağımsız birimlerce denetlenmesi ve değerlendirilmesi güç olan önkoşullar koymaktan kaçınmalılar.
13. Türk ve Kürt halkına gelişmeler hakkında bilgi vermek üzere barış görüşmelerine dair tutarlı, açık bir iletişim politikası üzerinde karşılıklı olarak
anlaşmalılar.
14. 2013 yılında başvurulan “Akil İnsanlar Heyeti”ni yeniden canlandırmak başta olmak üzere sivil toplumun sürece katılımını teşvik etmeyi sürdürmeliler.
15. Gerçekleri araştırma komisyonu ile silahsızlanmanın denetimi süreçlerinde veya yerel polis mekanizmaları hususunda garantör işlevi görecek bir üçüncü devletin veya uluslararası kuruluşun dahil olmasını düşünmeliler.

Uluslararası destek
Uluslararası topluma yönelik öneriler:
16. Hem Türkiye hükümetine hem de gerçekleri araştırma komisyonunu, geçiş dönemi adalet mekanizması, tahliye ve silahsızlanma sürecinin tasarlanması gibi konuları içeren her türlü barış anlaşması üzerinde çalışan ve faaliyetlerine son veren militanlar için kendilerinin ve ailelerinin temel ihtiyaçlarının karşılanması da dahil olmak üzere yerel fırsatların yaratılması için çabalayan sivil toplum ve özel sektör girişimlerine destek sağlamalı.


ICG’ye kimler katılıyor
AKP’nin yıllardır sürdürdüğü PKK açılımı politikalarını, Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’nin Onursal Başkanı, Eski ABD Dışişleri Müsteşarı Thomas R. Pickering Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Yönetim Kurulu’nda Kofi Annan, George Soros, Morton Abramowitz, Javier Solana gibi tanıdık isimlerin bir araya geldiği Uluslararası Kriz Grubu yönetiyor. Şu an örgütün başında CEO olarak Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louise Arbour bulunuyor. Yönetiminde eski Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, BM ve Avrupa Birliği (AB) başkanları da yer alıyor.  ICG, Ağustos-Eylül 1995’te Bosna NATO tarafından bombalanırken kuruldu. İlk Mütevelli Heyet Başkanı ABD’li Senatör George Mitchell. Grubun ilk yöneticilerinden biri ise BM Kalkınma Programı eski başkanı, daha sonra BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İngiltere’nin Afrika-Asya ve Birleşmiş Milletler’den sorumlu Bakanı Mark Malloch-Brown. Diğer yönetici ise Türkiye ve Tayland eski ABD Büyükelçisi, Uluslararası Barış için Carnegie Vakfı Başkanı Morton Abramowitz. Kriz grubu, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 70 ayrı bölge için her ay Kriz Bülteni hazırlıyor, tarafların nasıl davranması, neler yapması gerektiğini rapor ediyor.