Exeter’den komik bilgiler!
Exeter Üniversitesi ile ilgili 2007 yılında yazdığım üç yazı, özellikle İnternet’te çok paylaşıldı. 2007 yılında bu yazılardaki verilerden hiç rahatsız olmayanlar, 2014’te de bu konuda söyleyecek bir sözleri veya bilgileri olmadığı halde karalama yolunu seçtiler. Kimisi iddialara gülüyormuş, kimisi gülemiyormuş bile... Bazıları da sanki biz Exeter’den her yolu geçene veya yurt dışında okuyanlara ajan demişiz gibi savunmalar yapmaya çalıştı. Oysa bu üniversitede okuyan veya kariyer yapan herkes için ajan demedim ki...
Peki ne dedim? 19 Nisan 2007 tarihli yazımdan bir kısmını hatırlatayım:
***
“Exeter Üniversitesi, İngiliz üniversiteleri arasında ’Kürt Araştırmaları Enstitüsü’ olan tek yüksek öğretim kurumudur. Exeter Üniversitesi’nde ayrıca Arap ve İslami Araştırmalar Enstitüsü de bulunuyor! Başında, Abdullah Gül’e sonradan fahri doktora unvanı veren Tim Niblock vardır.
İngiliz istihbarat servislerinin yurt dışı görevlere gönderilecek ajanlarının önemli bir bölümü Exeter Üniversitesi’nde eğitim görür. Ayrıca Arap ve İslam Dünyası ile Kürtler hakkında uzmanlaşması gereken İngiliz ajanlar da bu üniversitenin hocaları tarafından eğitilir. Üniversite yayınlarında, Irak’ın kuzeyinden ’Irak Kürdistanı’ diye söz edilir.
Exeter Üniversitesi’nden mezun olan veya doktorasını burada yapan kişileri, daha sonra özellikle İslam ülkelerinde önemli ekonomik ve siyasi kuruluşların başında veya devlet görevlerinde görmek mümkündür.
Mesela İslam Kalkınma Bankası’nın bütün önemli yöneticileri Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans veya doktora yapmıştır! Tabii buraya gönderilecek öğrencileri de kendi ülkelerindeki ‘İslami kuruluşlar’ seçer!
Nevzat Yalçıntaş, seneler önce İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın kendisini Londra’ya ve güneye Exeter Şatosuna davet ettiğini, burada medyanın demokrasiyi tahrip etmesi üzerine bir beyin fırtınasına katıldığını bir Meclis konuşmasında açıklamıştır.
Abdullah Gül, Exeter Üniversitesi’nde iki yıl eğitim-öğretim görmüştür. Gül, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Prof. Sebahattin Zaim gibi hocalarının teşviki ve sağladıkları Milli Kültür Vakfı bursu ile 1976-1978 yıllarında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe ile birlikte İngiltere’ye gönderilmiştir.
Gül, burada İslam ülkelerinde ileride görev alacak olan doktora öğrencileri ile sıkı bir arkadaşlık kurmuştur. Gül, 12 Eylül’de tutuklanmış ve Metris Askeri Cezaevi’nden çıktıktan bir süre sonra Merkezi Cidde’de olan ve 48 İslam ülkesinin üye olduğu İslam Kalkınma Bankası’nda diğer Exeter mezunu arkadaşları ile birlikte ekonomi uzmanı olarak görev almıştır.
İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. Harry Potter serisinin yazarı Joanne Rowling, Exeter Üniversitesi’nde, Fransızca ve klasik edebiyatlar okumuştur!
Exeter Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ian Markham’ın ‘Said Nursî’nin başarısı: Hakikat ve hoşgörü’ başlıklı bir makalesi vardır!
İçişleri Bakanlığı, birçok kaymakam adayını veya kaymakamı, Milli Güvenlik Akademisi eğitiminden sonra Exeter Üniversitesi’ne göndermiş ve burada dil eğitimi almasını sağlamıştır.
Yüksek yargı organlarından da tetkik hakimleri Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine gönderilmektedir!”
***
Şimdi bu bilgilerden hangisi gerçek dışıdır? Hangisi komiktir? Bilgilerin kaynağı tamamen Exeter Üniversitesi’nin kendi yayınlarıdır. Elbette bu üniversite, “Biz, İslam ülkeleri için ajan yetiştiririz” diye açıktan yayın yapmıyor. Fakat son yıllarda bu üniversitede yüksek lisans veya doktora yapanların İslam ülkelerinde önemli görevler aldığını yalanlayabilecek tek bir kişi var mı?
Yine AKP iktidarının, genç hakim-savcıları ve kaymakamları, neden böyle bir üniversiteye gönderdiğini kurcalamak gerekmez mi?