Evimizde “böcek” var

Evimizde “böcek” var

Teknoloji ürünleri getirdiği olumlu şeylerin yanı sıra tam anlamıyla insanın başına bela da açabiliyor. Ardı ardına telekulak ve dinleme davalarının açıldığı, herkesin birbirini suçladığı bir dönemde evlerimizde kullandığımız elektronik eşyaların bizi sürekli olarak takip ettiği ve bunu kayıt altına aldığı ortaya çıktı.

Bir süre önce LG’nin ürettiği akıllı televizyonların, kullanıcıların kanal izleme alışkanlıklarını veri formatında hem de şifresiz olarak şirkete internet üzerinden gönderdiği basına yansımıştı.

Özel hayata darbe
Buna göre akıllı televizyonlara bağlanan harici disk veya USB hafızaların içindeki klasörlerin isimleri da bu ağ üzerinden şirket merkezine iletiliyor. Olayın ortaya çıkmasının ardından LG inceleme başlatmış ve ardından da verilerini paylaşmak istemeyen müşterileri için yazılım güncellemesi geliştirmişti. Şimdi de bir başka elektronik devinin benzer bir durumu gündeme geldi. Samsung’un akıllı televizyonları için yayınladığı gizlilik ilkelerinde, “Akıllı televizyonlar, odadakileri sesli kumanda özelliği sayesinde dinliyor” ifadesine yer verildi. Şirketin yazılı uyarısında, “Eğer kişisel ya da benzer hassas bilgiler hakkında konuşuyorsanız, bu konuşmalar televizyon tarafından veri olarak kaydedilecek ve üçüncü kişilere aktarılacaktır” deniliyor. Olayın büyük tepki çekmesinin ardından Samsung, “Eğer müşteri, sesli tanıma özelliğinin gizlilik uyarılarını kabul eder ve bu özelliği kullanmaya başlarsa sesli kumanda sırasında kaydedilen veriler, sesli emrin tanınması için üçüncü kişiye aktarılacaktır. Bu sırada sesler servis sağlayıcıya aktarılacak, servis sağlayıcı emrin içeriğini araştıracak ve bunu televizyona yansıtacaktır” açıklaması yayınladı. Şirkete göre kayıt, kullanıcıların sözleşmeyi kabul etmesinin ardından gerçekleşiyor. Bu tür uygulamalar kurulurken vatandaşların sözleşmeleri okumadığını, sadece “OK” ya da “evet” seçeneklerini kullandığını düşünürsek olayın ne boyutta olduğu da gözler önüne seriliyor. Şirket her ne kadar elde edilen verilerin depolanmadığını veya başka bir kişiye satılmadığını belirtse de özel hayata ilişkin bilgilerin başkalarının elinde olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Daha önce de yazdığım gibi Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA de evlerde kullanılan tüm elektrikli eşyaların internete bağlanmasını sağlayan yeni teknoloji sayesinde gözetleme ve casusluk faaliyetlerinde yeni bir sayfa  açmış durumda. Kısacası biz televizyonu seyrederken o da bizi izliyor.