Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, askeri stratejiyi kapsayan politik bir hedef belirlenmediğini söyledi, “Politik hedef Beşşar Esad’ın düşürülmesi olamaz. Esad’ın düşürülmesi Suriye’nin bölünmesi demek” diye konuştu. Türkiye’nin El Bab ve Menbiç’e kadar gitmesi gerektiğini ifade eden Pekin, ancak bunun çok zor olduğunu kaydetti.
ABD’nin gizli ajandası
El Bab’a Özgür Suriye Ordusu’nun gitmesinin de çok zor ve yeterli olamayacağını belirten Hakkı Pekin,şöyle dedi: “Derinlik 45 kilometre. Cerablus’tan Çobanbey’e Azez’e kadar olan bölgede derinli- ğimiz 15 kilometre ve bu çok az. Birisi vurduğu zaman deler geçer. O roketler, Türkiye’ye mesaj verme amacını taşıyor olabilir. Türkiye’yi daha fazla içeriye sokmak için de olabilir, Kilis’e atılan roket. Ama Türkiye’nin daha fazla içeriye girmesi lazım. Roketlerin ‘Geldin ama hala bize gelemedin’ anlamı verir. Hükümetin yaptığı doğru, bu konuyla ilgili arasında durmak gerek. ABD, El Bab’a kadar inmezseniz, size şunu dayatacak. Ayn El Arab, Menbiç, güneyden El Bab’a yakın yerden Afrin’e bağlanarak ‘Güney Koridoru’(Terör Koridoru) diyor. Bunu kabul ettirmek istiyor, ‘Menbiç- Afrin koridoruna razı olun’ diyor. Türkiye-Suriye arasında kalan bölümü de ÖSO ile kontrol edin.”
“Sözde Çözüm Masası”
ABD’nin bir diğer mesajının ise tekrar “Sözde Çözüm Masası” olduğuna dikkat çeken Pekin, şöyle devam etti: “ABD’nin YPG’ye ihtiyacı var. YPG de adamını PKK’dan alacak. Sözde komutanları da zaten PKK’dan geliyor. Türkiye’nin PKK ile barış masasına oturmasını istiyor. O zaman güçlerini alıp Suriye’ye çekip orada kullanacak. El Bab operasyonunda örneğin... Türkiye, bir an önce Esad tavrından vazgeçmeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikna edilmesi gerekir. ABD’nin ne yapabileceği, diğerlerinin ne yapabileceğini bir kenara yazmak gerek. Eğer ABD şunu yapar diyerek bir harekâttan kaçınırsak, her zaman zarar görürüz. Yapacaklarını not edelim ve tedbir alalım. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ‘Bazı bölgelerde uçak kalkmasın’ diyor. Hangi uçak kalkmayacak? Suriye uçakları. Dediği yer YPG’nin bölgesi. El Nusra falan. Muhaliflerin içinde YPG de var. Cumhurbaşkanı’nın söylediği güvenlikli bölgeyi yani uçuşa yasak bölgeyi kapsamıyor. ABD’nin belirlediği yerleri kapsayacak. ‘Geniş bölge olsun biz oraya tampon bölge gibi bir bölge kuralım, oraya mültecileri getirelim’ diyor. Bizi oyalıyor, görüşmeleri samimi değil. ABD bu bölgede YPG’yi kullanarak Suriye’yi parçalamayı amaçlıyor. YPG’yi kullanmak için de verdiği söz ayrı bir Kürt yapısı oluşturmak.”
Fatih Erboz - Ankara