“Kumpas Davası”na başlandı

“Kumpas Davası”na başlandı
25 Aralık soruşturmasında kumpas kurdukları iddia edilen 69 sanık hakim karşısına çıktı

Bin 453 sayfalık iddianamede, 1 numaralı şüpheli olarak Fethullah Gülen yer alıyor. Tayyip Erdoğan, Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “müşteki” olarak yer aldığı iddianamede, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bazı bakan ve milletvekilleri de “mağdur” sıfatıyla bulunuyor.  

 

‘Paralel’de avukatlar yetkisizlik talep etti

Paralel yapının takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu iddiasıyla, aralarında firari sanık Fethullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı’nın da bulunduğu 8’i tutuklu 69 sanık hakkında açılan davada sanık avukatları yetkisizlik ve görevsizlik kararı verilmesi talebinde bulundu.  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın büyük salonunda yapılan duruşmaya, tutuklu yargılanan eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Hüseyin Korkmaz ve 28 tutuksuz sanık katıldı. Tutuklu sanıklar Mehmet Fatih Yiğit ve Mustafa Demirhan ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, müştekiler Recep Tayyip Erdoğan’ın avukat Ferah Yıldız ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın avukatı hazır bulunurken, mağdur sıfatıyla yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, eski bakanlar Taner Yıldız, Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan’ı ise avukatları temsil etti. Sesli ve görüntülü kayıt sisteminin kullanıldığı duruşmada, avukatların usule ilişkin beyanları alındı. Saygılı ve Aksoy’un avukatı Muammer Aydın, dava konusu olaylarla ilgili hakim ve savcılar hakkında Yargıtay’da görülen dosyayla bu davanın bağlantılı olduğunu ifade ederek, davaya bakmakla yetkili yargı çevresinin Ankara olduğunu savundu. Soruşturma aşamasında HSYK’nın, kovuşturmada da Yargıtay’ın görevli olduğunu kaydeden avukat Muammer Aydın, mahkemenin yetkisizlik kararı vermesini istedi.

Yargı yeri Ankara’dır

Muammer Aydın, usulsüz olduğu iddia edilen dinlemelerin TİB tarafından yapıldığını, bunun yerinin de Ankara’da olduğunu dile getirerek, “Sanıklar hakkında darbeye teşebbüs suçu vardır. Darbe suçu devlete yöneliktir. Yürütme Ankara’dadır. Bu nedenle yetkili yargı yeri Ankara’dır” dedi. Avukat Muammer Aydın, Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu yönünde açılan dava ile ilgili görevsizlik kararını örnek göstererek, görevsizlik kararıyla dosyanın Yargıtay’a gönderilmesi gerektiğini belirtti. Avukat Murat Erdoğan da eski bakanların isimlerinin geçtiği 25 Aralık operasyonunu detaylı anlatmaya başlayınca, Mahkeme Heyeti Başkanı Ahmet Civelek tarafından uyarıldı. Civelek, bu konuların dosyada bulunduğunu, usule ilişkin beyan alındığını kaydederek, Erdoğan’dan konuşmasını kısa tutmasını istedi. Murat Erdoğan, mahkemenin yetkisizlik kararıyla dosyayı Ankara’ya göndermesini talep etti.