“Kuzey Irak yol ayrımında” iması
Kuzey Irak’taki “Kukla yönetim” in başı Mesut Barzani, seçimlerin Irak siyasetinde bir değişim sağlamaması halinde Kürt yönetiminin artık Bağdat’ın sorunlarının bir parçası olmayacağını söyledi. Bu ifadesiyle Barzani’nin, Başbakan Nuri el Maliki’nin iktidarda kalmasını istemediğini ima ettiği belirtiliyor. Barzani, herkesin seçim sonuçlarına saygı duyması ve ortaya çıkan sonucu kabul etmesi gerektiğini belirtti. Erbil ve Bağdat arasında toprak paylaşımı, Kerkük’ün statüsü ve petrol paylaşımı konusunda sorunlar sürüyor. Barzani, seçimlerdeki katılım oranından memnuniyet duyduğunu belirterek, sonuçların açıklanmasının ardından ulusal bir ortaklık hükümeti kurma yönünde çalışılması gerektiğini belirtti. Barzani seçimden önce de bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının artık çok yakın olduğunu belirtmiş ve bu sözler Bağdat yönetiminin tepkisine neden olmuştu. Maliki Barzani’ye, “Iraklı Kürtler anayasaya onay vererek kararlarını ortaya koydular, artık kimse ayrılıktan söz edemez” sözleriyle yanıt vermişti. Irak’ta yapılan seçimlerin ardından oyların sayımına devam ediliyor. Maliki’nin başında olduğu Hukuk Devleti Koalisyonu seçimlerin favorisi. Katılım oranının yüzde 60 olduğu seçimlerin ardından hükümeti kurma çalışmalarının zorlu geçmesi bekleniyor.
Tuncel’den “özerklik” sözü!
Bebek katili Öcalan’ın sözcüsü gibi konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Artık sıra bizde. Özerk Kürdistan’ı biz inşa edeceğiz” demişti. Hakkari’de katıldığı bir törende konuşan Tuncel, zor bir dönemden geçtiklerini belirterek, şöyle konuşmuştu: “Önümüzdeki dönem, özerk Kürdistan’ı inşa etme sürecidir. Kürdistan’da kendi dilimizle, kültürümüzle, kendi kendimizi yöneteceğiz. Artık bunu telep eden değil, inşa eden olacağız. Bir yandan da birlikte yaşadığımız halkları değiştireceğiz, Ankara’yı değiştireceğiz. Ankara’nın inkarcı, imhacı asimilasyon politikası değişmediği sürece, başımızdan bombalar eksik olmayacak, ülkede savaş son bulmayacaktır. Öcalan son görüşmemizde, ’Daha derinlikli bir süreci, ya derinlikli bir müzakere sürecini, ya da bir savaşlı çatışmayı getirir’dedi. Müzakerelerin devam etmesi, bir daha bu coğrafyada savaşın yaşanmaması için bizim yapmamız gereken şeyler var. Sırada 30 yılık bu mücadelenin kazanımlarını başka bir aşamaya taşımak var. O yüzden yeni dönem görevimiz inşa etmektir. Yani başkasından beklemeyeceğiz. Devletten talep etmeyeceğiz.”
“Kürdistan’ın inşasına Erdoğan destek verdi”
HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’in, “Özerk Kürdistan’ı inşa etme sürecine geçtik” sözleri muhalefeti ayağa kaldırdı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, terör örgütü PKK ve İmralı canisi Öcalan’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eliyle meşrulaştırıldığını belirterek, “Söyleyene değil söyletene bakmak lazım. PKK meşru bir zemine getirilmiştir” dedi. Başbakan Erdoğan’ın izlediği politika ile teröristbaşı Öcalan’ın siyasi figür haline getirildiğini vurgulayan Engin Altay, “Terör örgütü PKK, adeta meşru bir zemine oturtulmuştur. Artık buna şaşmıyorum. Bu anlayışa AKP’nin meşrulaştırması noktasından bakmak gerekiyor” diye konuştu.
Fiilen bölünme
MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay da, Başbakan Erdoğan’ın gerek terör örgütü PKK gerekse HDP’yi cesaretlendiğini söyledi. AKP ve HDP’nin iş biriliği yaparak Türkiye’yi bölme projesini yaşama geçirmeye çalıştıklarını söyleyen Toskay, “Hükümet ve Erdoğan’ın ‘evet’ demeden böyle bir şeyin olması mümkün değil. İnşa sürecini beraber hayata geçiriyorlar. Erdoğan ve ekibinin Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle ilgili ciddi bir sorunu var. Hukuk kurallarıyla, ahlaki değerleriyle yıktılar. Şimdi de fiilen bölünme sürecine götürüyorlar” dedi.
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen ise Kürdistan’ın bir plana göre inşa edildiğini söyledi. Türkiye’nin güneydoğusunda fiili bir Kürt devletinin var olduğunu ifade eden Eslen, “Parlamentosu, silahlı gücü var. Siyasi partisi, mahkemeleri ve bayrağı var. Yol kontrollerini asker ve polis yaparken şimdi PKK’lılar yapıyor, asker ve polis kaçırıyor. Asker kışlasından dışarıya çıkamıyor. Operasyon yapması yasak ve Türkiye’deki yönetim buna göz yumuyor. KCK kuruluş belgesi PKK’nın anayasası. Bunların hepsini ve inşa sürecini anlatıyor. Yargısı, yürütmesi ve yasamasıyla anlatıyor” diye konuştu. Terör örgütünün seçim sürecini ve Türkiye’deki iç mücadeleleri çok iyi kullandığını belirten Eslen, siyasal İslam ile asker arasındaki çatışmadan PKK’nın yararlandığını söyledi. AKP ile cemaat arasındaki güç mücadelesinde de PKK’nın yeni kazanımlar elde ettiğini vurgulayan Eslen, “Türkiye bu mücadeleye kilitlenmişken, taraflar enerjilerini buraya harcarken PKK yararlanıyor. Seçim sürecini de PKK kullanıyor” dedi.
Uluslararası güçler
Uluslararası güçlerin PKK’ya yardımcı olduğunu vurgulayan Eslen, bazı güçlerin Türkiye’nin bölünmesini istediklerini belirtti. Uluslararası derin yapıların bunu gerçekleştirmek için her yolu kullandığını anlatan Eslen, “Uluslararası kriz grubunun hazırladığı bir senaryo var. Bu senaryo adım adı uygulanıyor. PKK tek başına bunları yapamaz. Küresel ve bölgesel jeopolitik bölgede bir Kürt devletinin kurulmasını ve Türkiye’nin bölünmesini istiyorlar” diye konuştu.