Dolandırıcıların akılalmaz yeni yöntemi ortaya çıktı! Araç alacaklar aman dikkat

Dolandırıcıların akılalmaz yeni yöntemi ortaya çıktı! Araç alacaklar aman dikkat

Dolandırıcıların, ikinci el otomobilde araçların ekspertiz raporunu temiz göstermek adına plaka değişimi ile ‘ikiz araç’ yöntemiyle birçok kişiyi mağdur ettiği ortaya çıkarken, uzmanlar, mağduriyetin önüne geçilmesi için uyarılarda bulundu.

Yaz döneminin gelmesiyle birlikte ikinci el otomobil piyasası, kısmi hareketlenme sürecine girerken, dolandırıcılar da boş durmuyor. Dolandırıcılar, yeni yöntemler bularak, ikinci elde hasarlı araçları temiz gibi göstermeye çalışıyor.

Dolandırıcılar, parçası değişmiş, boyalı veya kilometre sorunu olan araçları daha gösterişli hale getirmek adına ‘ikiz araç’ yöntemine başvuruyor. Dolandırıcılar, rapor düzenlenecek araç ile aynı marka, model ve renkte olan normal bir aracı plaka değişikliği yaparak ekspertize getiriyor. Satışı yapılacak araç sağlammış gibi sahte bir rapor alan dolandırıcılar, raporla birlikte araçların kusurları gizleyerek satışa sunuyor.

Oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulunurken, dolandırıcıların son zamanlarda bunu sık sık kullandığını belirtti.

"TEMİZ, BOYASIZ RAPORU ALARAK VATANDAŞLARI MAĞDUR EDİYORLAR"

Ekspertiz uzmanı Uysal, “Gösterilen araçtan farklı bir araç getiriliyor. Aynı model aynı marka araçları bulup, kötü aracın plakasını değiştirerek başka bir araca plakayı takıp getirenler oluyor. Buradan temiz, boyasız raporu alarak daha sonra bu aracın plakasını tekrar değiştirerek vatandaşları mağdur ediyorlar. Başka bir aracın kötü yönlerini gizlemek için bu yapılan işlemler dolandırıcılığa giriyor. Biz bunlara bakarken önce belge üzerinden şaşi ve motor numaralarını kontrol ediyoruz. Daha sonra motor üzerinde veya araç üzerinde bulunan numaraları karşılaştırıyoruz. Aracın kasasında bulunan şaşi herhangi bir kesme veya kaynak işlemi yoksa bu sağlam bir araç olduğunu göstermektedir. Aracın beynine bilgisayar ile bağlanarak son kontrolleri yapıyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur olmasını bir nebze engellemiş oluyoruz. Dolandırıcı dediğimiz insanlara bu fırsatı vermiyoruz. Bunun için güvenilen ekspertizlerin tercih edilmesini öneriyoruz” diye konuştu.

"BU PLAKA BAŞKA ARACA TAKILIRSA O ARAÇ OLARAK DEĞERLENDİRİYORLAR"

Kontrolleri yapılacak aracın sadece plaka üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Şenol Uysal, “Plaka 5 dakika içerisinde sökülür. Bu plaka başka araca takılırsa o araç olarak değerlendiriyorlar. Plakadaki araç da halbuki o araç değildir. Onun için her zaman şaşi numarasındaki araç kontrol edilmeli. Ruhsatta yazan araç baz alınır. Bu yolsuzluk varsa bunu araç alacak kişiye kesinlikle söyler, emniyet birimlerine de haber veririz. Bu konuda kimseyi yanıltmamak gerekiyor” dedi.

"RAPORU ARACIN ALINACAĞI GÜN KENDİNİZ GÖZLEMLEYEREK HAZIRLATIN"

Dolandırıcıların satışa sunacağı aracın raporunun daha önceden hazırlandığını aktaran Uysal, “Bazı ekspertizlerin rapor örneğini yazıcıdan çıkartıp bunu bilgisayarda düzeltip aracın kusurlarını kapatanlar var. Kaşe ve ıslak imza yok. Aracı satmak istediği ortama atıp işte ‘benim aracım kusursuz’ havası vermeye çalışanlar da var. Rapor üzerinde oynadığı için sahteciliğe giriyor. Önceden alınan raporlarla değil, alınacak araçların tekrar bir ekspertize göstermelerini rica ediyorum vatandaşlarımızdan. Bunun raporu 3 gün önce 5 gün önce yapıldı şeklinde değil, aracın alınacağı gün kendiniz gözlemleyerek raporunuzu hazırlatın. Çünkü o süre zarfında aracın bir olumsuzluğa karışmadığını bilemeyiz” ifadelerini kullandı.

aw208965-07.jpg

aw208965-06.jpg

aw208965-05.jpg

aw208965-04.jpg

aw208965-03.jpg

aw208965-02.jpg

aw208965-01.jpg