Dokuz Işık tartışmasına nokta!
Burada Alparslan Türkeş ve Dokuz Işık'tan bahsetmiştik.
Sabah gazetesinde Hıncal Uluç lafa girmiş ve şunları yazmıştı:
"Yeni Çağ'da "Türkeş ne kadar biliniyor" başlıklı bir köşe yazısı dikkatimi çekti. İddialı bir laftı. Aslan Tekin yazmış. Hemen daldım. / 'Milliyetçilik tabii ki Türkeş'le başlamadı. Hatta Dokuz Işık da Türkeş'le şekillenmedi' diyordu daha yazının başında. Onu görünce gerisini okumadım. / Türkeş'i bilmeyen birinin 'Türkeş ne kadar biliniyor' demeye hakkı var mı?."
Yazısını devamında "9 Işık'ı şekillendiren ve Ülkücü Cephe'ye süren Alpaslan Türkeş'tir. / CKMP Genel Sekreteri olan Babam Fuat Uluç ... 9 Işık'ı yazmaya başladı... (Ben) Sayfa sayfa daktilo ettim, 9 Işık'ı." demişti.
Daha önce Hıncal Uluç'un yanılgısını ortaya koymuş, doğrusun yazmıştım. Girip ayrıntısını okuyabilirsiniz. Bir başka delil getireceğim.
Ahmet Karabacak, Türkeş hareketi başlattığında İstanbul'da çevresindeydi. Millî Hareket Yayınevi ve kitapevini kurmuş, Millî Hareket dergisini yayınlamıştır. Dokuz Işık'ın nasıl ortaya çıktığını bilecek bir isim. Tartışmaya nokta koyan yazısı:
"Yeni Çağ gazetesi yazarı Aslan Tekin bey yakın tarihte bir makale yayınladı: Magazin ve spor yazarı Hıncal Uluç 'Türkeş'in Dokuz Işık adlı kitabını babam ile ben yazdım' diye gazetesinde bir makale yazmış. Aslan Tekin ona gerekli cevabı doğru olarak vermiş. Hıncal Uluç'un babası Fuat Uluç'u partiden biliyorum. Türkeş, ilk seçime girdiği zaman onu milletvekili adayı yapmıştı. Emekli bir subay olan Fuat Uluç, mücadelenin uzun ve zorlu olacağını anlayınca kendisini milletvekili seçtiren partiden ayrıldı. Tam hatırlamıyorum; galiba Adalet Partisi'ne geçti veya bağımsız kaldı. Bir ara Amerika'ya gittiğini duymuştuk. Dokuz prensibi ilk defa rahmetli Nihal Atsız beyin, tam olarak hatırlamıyorum; ya ORKUN veya ÖTÜKEN dergisinde görmüştük. Bir makale içinde bugünkülerden bazı değişikliklerle dokuz madde sıralanmıştı. Türkeş, partinin başına geçince fikri boşluğu doldurmak istedi. İstanbul'da, İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği'nin Beyazıt'taki salonunda iki gün süren bir konferansla Dokuz Işık'ı anlattı. Muhittin Nalbatoğlu'nun bir teypi vardı. Onunla konferansı kayda aldık ve bizim evde daktilo ettik. O sırada yayınladığımız Millî Hareket dergisinde bu uzun konuşmayı yayınladık. Eminönü İlçe başkanımız, Matbaacı Şevket Alparslan bunu küçük bir kitapçık haline getirdi ve ücretsiz olarak dağıtıldı. Bu kitapçık, esas geniş kitap basılana kadar defalarca basıldı ve dağıtıldı. (...) Bu bir ruh hali. Halbuki Hıncal Uluç'un böyle "Dokuz Işık" babamla benim tarafımızdan yazıldı demesine ihtiyacı yok. Zaten tanınmış bir yazar. Belki yaşlılığın verdiği bir zaaftır diye düşünüyorum." (Ahmet Karabacak, "Dokuz Işık'ı Kim Yazdı?", www.ulkucukadro.com, 14 Nisan 2018).
Atsız'ın "Türk Milletine Çağrı" başlığı altında "Kalkınma Prensipleri" diye sıraladığı dokuz madde 1962'de Orkun dergisinde çıkmıştır. Sonra Makaleler, C. 4'e alınmıştır (1992, s. 53).
Türkeş'in ortaya koyduğu 9 Işık 1964'te 14 sayfa yayınlanmış, 1967'de Millî Hareket dergisinde (S. 17, Aralık 1967); ayrıca, Türkeş'in, Temel Görüşler kitabında (1975, s. 46-48) yer almıştır. (Bkz. Arslan Tekin, Alparslan Türkeş ve Liderlik.)