Dış borç bini aştı
IŞİD ve Orta Doğu sorunu, ekonomideki sorunları gölgede bıraktı. Gerçekte ekonomide durgunluk, işsizlik, cari açığın devam etmesi ve dış borçların finansmanı gibi sorunlar, ekonomik istikrarı zorlayacak boyutlara ulaştı. Ayrıca geçmişte ekonomide bugün olduğu gibi önemli sorunlar ortaya çıkıca, bu sorunlar toplumun her kesiminde tartışılırdı. Bugün dış sorunları, mezhep ve etnik sorunları tartışmaktan ekonomik sorunları tartışmaya yer kalmıyor. Kaldı ki bu gibi dış sorunlar ve iç siyasi sorunlar, Türkiye’nin güven sorunu olarak karşımıza çıkıyor ve sonuçta ekonomik sorunları daha da tırmandırıyor.
Mamafih, PSA Grubu (Peugeot-Citroen) Orta Doğu ve Afrika Direktörü Jean-Christophe Quemard’ın “IŞİD riskini Türkiye’de üreten düşünsün’ sözü, IŞİD sorununun ekonomik boyutunu ortaya koymaktadır.
AKP iktidarında, ekonomik istikrar, hiçbir denetime ve standarda sokulmayan yabancı sermayeye ve özellikle sıcak paraya bağımlı oldu. Dünyada sermaye hareketlerinin daralmaya başlaması ve dolar bolluğunun sona ermesi, bu bağımlı yapı nedeniyle en fazla bizi etkileyecektir.
Başta dış borçların ve özellikle bir yıldan daha kısa vadeli dış borçların çevrilmesi sorun olacaktır.
Söz gelimi; Türkiye geçen sene, 2013 yılında, kıs vadeli kredilerin tamamını yeni dış borçla kapatmış. Yani borç ana parası için ödeme yapmamış, tersine kısa vadeli dış borcunu artırmıştır.
Uzun vadeli dış borçlarda da yine 2013 yılında 45.7 milyar dolar dış borç ana parası ve 9.6 milyar dolar faiz ödemiş. Buna karşılık 52.9 milyar dolar dış kredi kullanmıştır.