Askerlerden eleştiri
Çin’de yayınlanan South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çinli askeri uzmanlar, hava savunma sisteminin oluşturulması sürecinde Çin şirketiyle işbirliğinden vazgeçileceği yönünde Türk yetkililerinden gelen açıklamaları sert bir dille eleştirdi.
İnandırıcı bulunmadı
Gazete, Ankara’nın anlaşmadan vazgeçmek için gösterdiği argümanların inandırıcı olmadığını düşünen Çinli askeri uzmanların görüşlerini aktardı. Uzmanlar, Türkiye’nin bu adımının öngörüldüğünü ve ABD ile NATO baskısının bir sonucu olduğunu söyledi.
ABD baskısı Çin füzelerinden vazgeçirdi
Çin’de yayınlanan South China Morning Post gazetesinin verdiği habere göre Çinli askeri uzmanlar, Türkiye’nin hava savunma sisteminin oluşturulması sürecinde Çin şirketiyle işbirliğinden vazgeçileceği yönünde Türk yetkililerinden gelen açıklamaları sert bir şekilde eleştirdi. Geçen eylül ayında, Çin şirketi CPMIEC’in Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesini kazandığı açıklanmıştı. Türkiye’ye radar istasyonları ile hava savunma füze sistemleri sağlanacaktı. Anlaşma tutarı 3,4 milyar dolar olarak ifade edilmişti.
Türkiye’nin seçimi ABD ve NATO’da eleştirilere yol açmıştı. Gazete, Ankara’nın anlaşmadan vazgeçmek için gösterdiği argümanların inandırıcı olmadığını düşünen Çinli askeri uzmanların görüşlerini aktardı. Uzmanlar, Türkiye’nin bu adımının öngörüldüğünü ve ABD ile NATO baskısının bir sonucu olduğunu söyledi. Uzmanlar, hava savunma sisteminin jeopolitik kaygılar nedeniyle reddedildiğini belirtti. Çin şirketiyle yapılan müzakerelerde kilit rol oynayan Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar görevden alınmıştı.
F-35 siparişi
Türkiye Savunma Sanayi Müsteşarlığı, iki adet F-35 savaş jeti için sipariş kararı alındığını belirtti. Açıklamada, Türkiye’nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına desteğinin güçlü bir şekilde devam ettiği bildirildi.