Borsa İstanbul’u sallayan ‘Herif’ Hintliymiş

Borsa İstanbul’u sallayan ‘Herif’ Hintliymiş
Borsa İstanbul’da bazı günler 450 milyon dolara varan işlem yapan ve kod adı ’Herif’ olan gizemli yatırımcı Londra merkezli bir hedge fonun Hintli yöneticisi çıktı.

Son dönemde Borsa İstanbul’da yaptığı yüksek hacimli işlemlerle piyasaya yön veren gizemli yatırımcının kimliğine  ulaşıldı.Yatırımcının Londra Merkezli bir hedge fonun Hintli yöneticisi olduğu öğrenildi. Hintli fon yöneticisinin özel bir yazılımla oluşturduğu algoritma sistemiyle işlem yaptığı belirtiliyor. Günde 450 milyon dolarlık işlem yaptığı belirtilen Hintli fon yöneticisinin Türkiye’de toplam 1.5 milyar dolar civarında yatırımı bulunuyor. Peki bu Hintli fon yöneticisi ne yapıyor?

Bloomberg Haber Ajansı’nın haberine göre, piyasa oyuncuları tarafından “Herif” olarak adlandırılan gizemli yatırımcı, karmaşık formüllerden oluşan bir algoritma sistemiyle yani makine ya da robot işlem denilen işlemlerle piyasada çok sert hareketlere neden oluyor. Gizemli yatırımcının piyasada yarattığı etkiyi en iyi özetleyen yorum ise Ak Portföy fon yöneticisi Kerem Baykal’ın “Züccaciye dükkânında dev bir boğa var ” yorumu. Bir yerli aracı kurumdan diğerine geçen yatırımcı, işlemlerini iyice artırarak en son durağı Yatırım Finansman’ı piyasadaki açık ara en büyük net alıcı yapmış durumda.

15 katı büyüklüğünde işlem

Haberde, iki yıl önce tüm işlemlerin sadece yüzde 2’sini gerçekleştiren Yatırım Finansman’ın, bazı günler işlemlerin çoğunu gerçekleştirdiği belirtilirken, resmi verilere göre kurumun, 22 Şubat’ta, 486 milyon liralık hisse emriyle ikinci en çok emir veren Merrill Lynch’in 15 katı büyüklüğünde işlem yaptığına dikkat çekiliyor. Haberde, kurumun, 8 Mart’a kadar geçen 16 işlem gününde Türkiye’nin en büyük altı bankası ve Türk Hava Yolları’ndan yaklaşık 1 milyar liralık hisse alarak BIST 100 endeksinin üç ayın en yükseğine çıkmasına yardımcı olduğuna vurgu yapılıyor.