Batı'nın Şark'a Bakışı
Mehmet Emin Yurdakul'un (1869-1944) mensur yazıları olduğunu bileniniz var mı? "Cenge Giderken" şiirini biliriz. İlk mısraları ezberimizdedir: "Ben bir Türk'üm dinim, cinsim uludur / Sinem, özüm ateş ile doludur / İnsan olan vatanının kuludur / Türk evlâdı evde durmaz, giderim."
Yurdakul bu şiirini Türk-Yunan Savaşı üzerine yazmıştır. Tarih 1897. Türkler Atina kapılarına dayanmışken, Batı'nın müdahalesiyle geri çekilmeye mecbur edilmiştir. Abdülhamid zamanında kazanılan tek zafer budur ama o da neticesiz kalmıştır. Hakan Soydaş, titiz bir çalışmayla Yurdakul'un, Fazilet ve Asalet (1891), Türk'ün Hukuku (1919), Halk Hükûmeti ve Halkçılık (1923), Kral George'a (1923) ve Dante'ye (1928) adlı eserlerini bir araya getirerek yeni harflerle yayınlamıştır. (Bilge Kültür Sanat Yayınları, Tel. 0212 5207253).
M. E. Yurdakul'a dair en geniş ilk makale, sanırım Yusuf Akçura'nındır. Türk Yılı 1928'de çıkmıştır. (Bu eseri biz A. Z. İzgöer'le tam metin yayınladık.) Bu uzun ayrıntılı makale ve beş kitabın bir araya getirildiği "Fazîlet ve Asâlet" üzerinde, sonra daha ayrıntılı duracağız. Eserde, İngiltere Kralı George'a hitaben yazılan bölümü okursanız, "Batı'nın Şark'a bakışında, dünden bugüne ne değişti?" diye kendi kendinize sorarsınız. Yakın tarihi anlamadan bugünün meseleleri halledemeyiz.
Bakanlık'tan açıklama
Dükü yazımızda, Kalkınma Bakını Lütfü Elvan'ın, Şanlıurfa'da esnafı ziyaretinde, "Referandumda Türkiye'nin yüzde "90'ı evet diyecek." türü açıklamasını "Lafa gel!" diyerek istihza etmiş, "Saddamlaşma"ya örnek göstermiştim. Biliyorsunuz... Diktatörler yüzde 90'dan aşağı oy almazlar... Bir iki puan aşağısı bile şanlarına lekedir!
Yazı çıktıktan sonra Bakan Kalkınma Bakanlığı'nın basın danışmanı Murat Nuhoğlu aradı. Bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istediğini söyledi. Saray'ı ve hükûmeti yer yer tenkit eden bizler, ötekileştirilmiştik ya... Murat Nuhoğlu'nun araması ve açıklama nezaketi göstermesi, bizi ülkemiz adına memnun etti. Açıklama şöyle:
"Sayın Arslan Tekin; Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan, 04.02.2018 günü Şanlıurfa'da esnafı ziyareti sonrasında bir açıklama yapmış ve esnafın, Urfalıların referandum süreci ile ilgili olarak kendisine 'Buradan (Şanlıurfa'dan) yüzde 90 Evet çıkar.' dediğini dile getirmiştir. Ancak bazı internet siteleri konuyu çarpıtmış ve bunu Bakan Elvan'ın referandum tahmini olarak yansıtmaya çalışmışlardır. Sayın Bakan konuya ilişkin olarak sosyal medya hesaplarından bir açıklama yapmıştır. Açıklama aşağıdaki gibidir:
'Şanlıurfa'da sorulan bir soruya cevaben, ziyaret ettiğimiz Urfalı esnafların, Urfalı vatandaşlarımızın 'Buradan yüzde 90 Evet çıkar.' dediğini dile getirdim. Ancak bazı işgüzarlar ve bazı haber siteleri bunu Türkiye geneli için referandum tahmini gibi yansıtmaya çalıştılar. Söz konusu haberler çarpıtmadan başka bir şey değildir. Şunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Milletimizin bu anayasa değişikliğine güçlü bir şekilde 'evet' diyeceğine olan inancım tamdır. Milletimize saygıyla duyurulur.'
Sizin de yazınızda geçen bu konuyu düzelteceğinize ve gerçeğin kamuoyuna olduğu gibi yansıtılmasına katkı yapacağınıza olan inancımız tamdır. İyi çalışmalar dileriz."