Batı medeniyeti ve Türkiye

Birleşik krallıkta halk, AB'den ayrılma kararı verdi. AB'de kalmayı destekleyen Başbakan Cameron, karara saygı gösterilmeli dedi ve istifa kararı aldı. İngiltere'nin kararının elbette siyasi ve ekonomik sonuçları olacaktır. Ancak bu karar hiçbir zaman, dünyanın yeniden kurulması demek değildir. İngiltere, Avrupa Birliği ve Türkiye'ye etkileri geçici olacaktır.

1) İngiltere açısından ne olur ?

Siyasi anlamda, İskoçya'nın yeniden Birleşik Krallık'tan ayrılma riski ortaya çıkmıştır.

Ekonomik açıdan, İngiliz bankaları olumsuz etkilenecektir. İngiltere şirketlerinin piyasa değeri düşecektir. İngiliz Sterlini de değer kaybedecektir.

Oluşacak yeni denge İngiltere'nin ekonomik kaybı olacaktır.

2) AB için Domino Etkisi yapar mı ?

İngiltere Avrupa Birliğinde idi ve fakat diğer ortaklara göre zaten farklı statüde idi. Söz gelimi Schengen vize sistemi ve Avrupa para sistemi Euro bölgesi dışında idi.

Avrupa'nın motor ülkesi Almanya'dır. Mali açıdan da en fazla yükü Almanya çekiyor. Almanya ise Avrupa Birliğine inanıyor.

Referandumda İskoçyalıların yüzde 62'si AB'ye evet dedi. İskoçya yeni bir ayrılık referandumuna gidebilir. Birleşik krallıktan ayrılıp, AB'ye katılırsa, AB için yeni bir destek olabilir.

İskoçya'da Birinci Bakan Nicola Sturgeon, tüm İskoç yetkililerin AB'de kalma yönünde oy kullandığını ve İskoç halkının kendi geleceğini AB'de gördüğüne dair güçlü bir mesaj verdiğini savundu.

İskoç Ulusal Partisi liderlerinden Angus Robertson da, referandum sonuçlarının anayasal bir kriz yaratabileceğini ve İskoçların ikinci kez bağımsızlık referandumu düzenleyebileceğini kaydetti.

Özetle, İskoçya ayrılıp Avrupa'ya girerse, Avrupa daha da güçlenir.

3)AB'ye girmemizi nasıl etkiler ?

İngiltere Türkiye'yi yanına almak için AB 'ye girişini destekler görünüyordu. Mamafih en fazla destek veren Başbakan Cameron, kampanya sırasında ''Türkiye 3000 yılına kadar AB' ye giremez '' dedi.

İngilizler arkadan vurmaları ile ünlüdürler. Arapları kışkırtan, 1. Dünya Savaşı'nda İstanbul'u işgal eden İngilizler, bu güne kadar tarihimizde bize en fazla zarar veren millet olmuştur.

Kaldı ki, bize olan İngiliz desteği Avrupa'yı da ikna edemedi.

AB'ye girmemiz konusu, her zaman kendi elimizde olmuştur. Bu güne kadar kaytaran hep biz olduk. Özellikle Avrupa Demokrasi standartları ve özellikle Siyasi gelenekleri, insan hakları ve özgürlükler işimize gelmedi.

Kendi kendimize sormamız gerekir? 2004 yılında Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini tavsiye eden karar tasarısını 262'ye 407 oyla kabul etmişti. Ne oldu da aynı Avrupa parlamentosu bugün aleyhimize kararlar alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB için ''Göçmenler Konusunda Takındığı insani ve ahlaki olmayan yaklaşım ,Avrupa Birliğinin tutarlılığını ciddi şekilde tartışmaya açmıştır'' şeklinde değerlendiriyor.

İnsani değerler önemli ve fakat kendi insanımızı daha önce düşünmek zorundayız. Bizim insanımız sabırlıdır ve sabrı taşmadan tepkisini göstermiyor. Ancak eğer İngilizler Suriye'ye komşu olsaydı ve 2 milyon Suriyeli bize değil de İngiltere'ye girmiş olsaydı, İngiliz halkı ne derdi? Kıyametler kopardı. Siyasi yanlışı yapan başbakan da istifa ederdi.

ABD ve Avrupa'nın Ortadoğu projeleri, Arap Baharı ve Suriye Politikası yanlış çıktı. Kazanan Rusya oldu. Çünkü ABD başkanı bu güne kadar görülmüş en pasif ve en başarısız başkandır. Avrupa'da ise her kafadan bir ses çıkıyor. Dış politika kafa karışıklığını affetmez.

Ancak bize ne oldu da, onlardan önce Suriye'yi yeniden dizayn etme ve Esat'ı yok etme kararı aldık. Suriye politikası AKP iktidarının, en yanlış ve en fazla zararlı politikası olmuştur. Bu şartlarda, gelen 2 milyon Suriye'linin günahını başkalarına yüklemeye hakkımız yoktur.

4)Dünyada ve Türkiye 'de ekonomik etkileri

Küresel piyasalar, İngiltere'de AB oylamasının sonuçlarına sert tepkiler verdi. Sterlin dolar karşısında bir günde yüzde 10 değer kaybetti... Euro'da düşüş yaşandı.

Türkiye'de Dolar değer kazandı. Borsa, Euro kuru ve Sterlin kuru düştü. Faiz ve altın değeri yükseldi.

Piyasalardaki hareket, kısmen reel kararlar kısmen de bankaların ve spekülatörlerin maniplasyonu sonucu oldu. Bir yerde piyasalar başka bir noktada dengeye gelecektir.

Türkiye ekonomisi için asıl önemli olan, AB ile ilişkilerdir. Turizmde, Rusya'dan sonra Almanlar da artık Türkiye 'ye gelmiyor. Dış ticarette en büyük partnerimiz Avrupa'dır. Avrupa ile ilişkilerimizi, hamaset duygular üstünde, reel dünyaya göre ayarlamak zorundayız.

Sonuç, İngiltere'nin Avrupa'dan ayrılması, Avrupa'nın artık eksikleri daha hızlı tamamlamasına neden olacak ve Avrupa Birliği daha fazla toparlanacaktır. Kaldı ki 'bu ayrılma hiçbir zaman batı medeniyetinin çökmesi anlamına gelmez.''

Yazarın Diğer Yazıları