İran: Provokasyon

İran: Provokasyon
Adalet Bakanı: Büyükelçiliğe yapılan saldırı düşman tarafından tasarlanıp uygulanmış bir komplodur

Şii din adamı Nimr’in idamından bu yana Tahran ile Riyad arasında artan gerilim, bölgesel bir krize dönüştü. Adalet Bakanı Purmuhammedi, Suudi rejiminin “barbarlığını” kınarken, Sipahiler Ordusu Komutanı Kazemeyni, saldırının “tamamen organize” bir hareket olduğunu öne sürdü.  

 

İran: Elçilik baskını tasarlanmış komplo

Suudilerin Tahran Büyükelçiliği’ne baskını İran tarafından rejim düşmanlarınca organize edilmiş provokasyon diye nitelendirildi.

İran ile Suudi Arabistan arasında patlak veren gerginlik sürerken, İran Adalet Bakanı Mustafa Purmuhammedi’den açıklama geldi. Suudi din adamı El Nimr’in idamı üzerine İran ile Suudi Arabistan arasında patlak veren gerginlik sürerken Purmuhammedi, Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının düşman tarafından tasarlanarak uygulanmış bir komplo olabileceğini söyledi. Bakanlık yetkilileri ve çalışanları ile düzenlediği bir toplantıda konuşan Purmuhammedi, Suudi rejiminin barbarlığını ve Nimr’in idamını şiddetle kınadı. Suudi Büyükelçiliğine yönelik saldırı için “çok yanlış” diyen Tahran Sipahiler Ordusu Komutanı General Muhsin Kazemeyni, saldırının tamamen organize bir hareket olduğunu öne sürdü. Kazemeyni, “Eminim bu saldırı, mümin ve dindar kesimlerce yapılmadı ve tamamen organize bir hareketti” dedi.

Tehlikeli saflaşma

Tahran ile Riyad arasında artan idam gerilimi, ciddi bölgesel bir krize dönüşürken, Sünni-Şii mezhep saflaşması da tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Suudi Arabistan’a destek verenler kervanına, Iraklı Sünni aşiretler de katıldı. Aşiretlerin bildirisinde, “İran’ın, Suudi Arabistan iç işlerine el uzatmasını ve fitne çıkarmaya çalışmasını şiddetle kınıyoruz” denildi. Bildiride, aşiretlerin Suudi Arabistan öncülüğündeki İslam koalisyonunu da desteklediği aktarıldı.