Aynı filmi tekrar seyredeceğiz

Aynı filmi tekrar seyredeceğiz

Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu’nu 19 Ocak’ta başkanlığında toplayacağını açıklaması yeni bir tartışma başlattı.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, anayasanın verdiği yetkinin “her toplantıya başkanlık ederim” şeklinde yorumlanmasının yanlış olduğunu ifade ederek, “Bir ihtiyaç duyulduğu anda hükümet toplantısı Başbakan tarafından düzenlenir, Cumhurbaşkanı davet edilir, gelir başkanlık yapar. Aksi davranış Anayasaya aykırı. Anayasa böyle bir yetki tanımıyor. Başkanlık etmek başka, yürütmenin bütün işlevini üzerine almak başka bir şey” dedi.

Rejim baltalanır
Sabih Kanadoğlu, Erdoğan’ın dayatmayla Başkanlık sistemini uygulamak düşüncesiyle hareket etmesinin yeni tartışmaları beraberinde getireceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı’nın Kabine’ye emir verme, üyelerini değiştirme yetkisinin olmadığını anlatan Kanadoğlu, “Otoriteyi defacto kurma yoluna gittiğiniz zaman parlamenter rejimi baltalamış olursunuz, karşı çıkılır” diye konuştu. Türkiye’nin benzer tartışmaları, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut ile de yaşadığını anımsattı. Türkiye’nin aynı gerilimi yaşama tehlikesi ile karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Kanadoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Aynı filmi bir kere daha seyredeceğiz. Önümüzde seçim var. Eğer seçimde Davutoğlu başarılı çıkarsa kurulmak istenen başkanlık, yarı başkanlık boşa çıkar. Kaybederse seçimi hem Başbakanlığı hem de genel başkanlığı gider. Bu nedenle seçimden önce böyle bir olaya girmek akıl dışı.”  

Haber: Fatih Erboz