Vali Tuna’dan garip savunma: Mail kişiye özel

Vali Tuna’dan garip savunma: Mail kişiye özel
Vali Tuna’dan garip savunma: Mail kişiye özel

Radikal Muhabiri İsmail Saymaz’a hakaret içeren e-posta gönderen Eskişehir Valisi Azim Tuna, gece yarısı açıklama yaparak

Radikal Muhabiri İsmail Saymaz’a hakaret içeren e-posta gönderen Eskişehir Valisi Azim Tuna, gece yarısı açıklama yaparak  kendini savunmaya çalıştı.

 

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın, Radikal muhabiri İsmail Saymaz’a hakaret dolu ifadelerin bulunduğu bir e-osta gönderdiği ortaya çıkmasının ardından Vali yaptığı açıklamayla kendini savunmaya çalıştı. Önce e-postayı kendisinin göndermediğini ama bazı ifadelere katıldığını belirten Vali Tuna, gece yarısı yazılı açıklama yaparak maili kendisinin gönderdiğini kabul etti ama içeriğinin süratle kamuoyuyla paylaşılmasını manidar bulduğunu belirtti.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Gezi olayları sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının il dışında görülmesi yönünde görüş belirtmesini haberleştiren Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’a gönderdiği e-mail’de, “Sen adi ve şerefsizsin” dedi. Tataristan’da bulunan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna,  gece yarısı açıklama yaptı ve mailin kişisel olduğunu, süratle kamuoyu ile paylaşılmasını manidar bulduğunu belirtti.
Vali açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Katıldığım bir televizyon programında konu ile ilgili söylediğim sözler arasından, konuşulan olaya münhasır olmayan bir cümlem, siyasi ve ideolojik olduğunu düşündüğüm amaçlarla çarpıtılarak kamuoyu yönlendirilmeye çalışılmıştır. Sayın Saymaz, bu olayı kendi penceresinden ve kendi bakış açısı ile ele almaya ve kamuoyumuza çarpıtarak sunmaya devam etmiştir.”

 


Kişiye özeldi
Radikal Gazetesi Muhabiri İsmail Saymaz’ın kişisel e-postasına gönderilen mail yukarıda ifade edilen yerli yersiz ve süreklilik arz eden yanlış ve çarpıtılmış haberlere sitem, bir manada tepki amacıyla ’kişiye özel’olarak gönderilmiştir ve medyada ele alınış biçimine ilişkin kişisel rahatsızlığımı ifade etmenin ötesinde bir anlam taşımamaktadır. Bazı basın yayın organları vasıtasıyla yansıtılmaya çalışıldığı gibi tehdit unsuru içermeyen ifadelerimin Sayın Saymaz tarafından farklı anlamlar yüklenmeye çalışılarak ve süratle kamuoyuyla paylaşılması oldukça manidardır. Eskişehir Valisi olarak böyle bir olayla kamuoyunun gündemine getirilmiş olmam şahsımı son derece üzmüştür.

 


İnceleme başlatıldı
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Vali Tuna’nın gazeteci Saymaz’a yönelik yazdığı e-posta’nın “resen incelemeye alındığını” söyledi. Güler, e-maildeki ifadeleri de “tasvip etmesinin mümkün olmadığını” söyledi. Güler, “Gazeteci arkadaşın da o e-posta konusunda müracaatını bekliyoruz. Ancak müracaat etmese bile, re’sen inceleme başlattık” dedi. Tuna’nın adresinden gönderilen e-postaya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’in tepkisi şöyle oldu: “Türkiye’de devleti temsil eden kişilerin gazetecilere hakaret ve tehdit etmesi uzun yıllardan beri süren kötü bir alışkanlıktır. Devleti temsil eden valiler gazetecileri tehdit etmez, gazetecinin mesleğini can güvenliği korkusu olmadan yapmasını sağlayacak önlemleri almakla yükümlüdür. ”  Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin avukatlarından Pınar Çelik Arpacı da Vali Tuna’nın sözlerini kaygıyla karşıladıklarını söyledi.

 

“Derhal görevden alınmalı”

Eskişehir Valisi Göngör Azim Tuna’nın, Radikal muhabirine gönderdiği hakaret içerikli e-posta CHP’li vekillerin de tepkisine sebep oldu. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İçişleri Bakanı Muammer Güler’den Eskişehir Valisi’ni görevden almasını isteyerek, “Bu valinin derhal görevden alınması ve merkeze çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eskişehir’deki gerginliği önlemenin yolu da budur” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi: “Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’ı hangi yetkiye dayanarak açıkça tehdit etmiştir? Gazetecilerin haber yapma özgürlüğü iktidarınız valisi tarafından baskı altına mı alınmaya çalışılmaktadır? Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna sokak kabadayısı gibi davranmaması konusunda uyarılacak mıdır? Hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?” CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması için verdiği önergede “Vali önceki görevlerinde hangi incelemeleri geçirdi?” diye sordu.