Akılda kalanlar
Son günlerde ölçüyü kaçırdım. Kötü anlama yormayın. Konu fazla ve güncel olunca yer bulmakta zorlanıyorum. Örneğin 10 Kasım'la ilgili olanlar ve ABD'deki başkanlık seçimi çakıştı. Yazdığım epey bölümü attım. Bu konuda benim kadar suçlu biri daha var; çalışma arkadaşım Esat Atalay. "Abi vuruş sayısını geçtik" deyince budamayı birlikte yapıyoruz.
Saat 09.05, "saygı sirenleri". Bunlar sustuğu an cep telefonum çalmaya başladı. "Kesin Erkan Yiğit"tir dedim. Mutlaka "sütü bozuklar yine durmadı yürüdü" cümlesine hazırlandım. Konuşma tuşuna bastım sürpriz. Karşımda Uğur Gür. "Abi al eline kağıt kalemi, doğaçlama dörtlük yazdım"ı yapıştırdı. Başladı dikte ettirmeye:
"Ey Atatürk gençliği iyi tanı Ata'nı,
Cumhuriyeti koru böldürme hiç vatanı.
Affetme hiçbir zaman yurdumuzu satanı,
Cumhuriyeti koru böldürme hiç vatanı".
Efsane polis müdürü, artık güfte yazarı ve şair. Emekliliğinde dahi millî değerleri korumayı sürdürüyor.
...
O günün önemli zamanını Ata ile ilgili yayınlara ayırdım. TRT Müzik ve TRT Nağme ilk sırayı paylaştılar. Ata'mıza Saygı Konseri'nde şef Atilla Gündüz'dü. Sazın Sözün Diyarı'nda -Diyarbakır- açılış türküsü "Vardar Ovası" oldu. Nasıl Ahmet Yabuloğlu Kardeşimin Tercüman yıllarından kalma "Ter-Ter"i -Tercüman Terbiyesi- varsa TRT'nin de benzeşeni var. "Rakı Parası", "Sıla Parası" olarak söyleniyor. Kimse kimseyi kandırmasın. Mustafa Kemal Paşa'nın bu türküyü seviş sebebi sansürlenen iki kelimede yatıyor. TRT Nağme'de Yanık Ömer'le kurtuluş muharebelerine gittik. "Her Savaştan Bir Yara Taşıyor"u Safiye Ayla'nın sesinden dinlemek tarifi olmayan duygu.
...
Böylesi günlerde kimse beni Emrah'ın oğlu Tayfun'u göreceğim diye "Evleneceksen Gel" izlemeye zorlayamaz. Kaynana Semra ya da onun şöhret döneminden miras Caner'e tahammülüm mümkün değil. Bunları ve benzeşenlerini başkalarına bıraktım. Hani, ekrana dalıp yemeği yakanlara!
Merak araştırması
Dün sabah CNNTÜRK'te iki haber dikkatimi çekti. İlki şair ve şarkıcı Leonard Cohen'in ölümü idi. Onu sevgili kardeşim Oray Eğin sayesinde tanımıştım. Hatta tüm Türkiye'ye öğretmişti. Oray'ın, Cohen'in Berlin konserine gidişine birebir tanık oldum. Eğer bilet bulamasa kesin hasta olurdu. Behzat Uygur'un onun ses tekniğini taklit ettiği yarışma hâlâ belleğimde. Oray Eğin öncelikli tüm Leonard Cohen fanlarına başsağlığı diliyorum.
...
CNN'de dikkatimi çeken öbür haber, Discovery'nin bir araştırmasıydı. Uzun çalışmalar sonucu "Merak Haritası" çıkarmışlar. Almanya'da ilk sırayı kültür alıyor. Ülkemizde ise girişimcilik. Peki bu konuda biz en çok nelere başvuruyoruz biliyor musunuz? %51'imiz televizyona. İkinci sırada internet var. Onun oranı %20. Anlaşılan kolaycılığı seviyoruz. kişisel çabaya yönelen yok. İki parmak hareketi, iki düğmeyle olayı bitirme peşindeyiz.
Birden aklıma Müge Anlı geldi. Geçenlerde bir kısım köşe yazarına salladı. Aklından kimlerin geçtiğini tahmin zor değil. Ona buradan bölüm açmayı uygun gördüm. Kendisinden derlediğim alıntıların bir kısmını sizlerle paylaşacağım:
* "İnsanın başına ne gelirse meraktan ...".
* "Dün yediğin hurmalar bir yerini tırmalar".
* "Hurma ile ilgili bir atasözümüz var. Şimdi terbiyeliyim ya ...".
* "Hani bahtsız bedevi çölde derler ya ...".
* "Görmemişin bir oğlu olmuş ya ...".
Bunları söyleyen Hanımefendi şimdilerde Kadir Has Üniversitesi'nde doktora yapmakta. Yakında adının önüne Dr. yazılacak. Kendisine başarılar ve "yeni saldırılar" diliyorum!
Dizi beğenildi
Star iddialı yapımı Cesur ve Güzel'i başlattı. Kıvanç Tatlıtuğ ile Tuba Büyüküstün'ün üstlendiği roller uygun ayakkabı gibi. Tahsin Korludağ tiplemesini epey Amerikan dizisinden hatırlıyorum. Senarist Ece Yörenç'in malzeme sıkıntısı yok. Mekanlar ve havadan çekimler güzel. Müzikler Toygar Işıklı'nın. Buna da tamam diyorum.
Gelelim Devlet'i temsil eden karakterlere. Üçkağıtçı savcı-hâkim, Emniyet ve Tapu Kadastro Müdürleri. Mazallah bu kurguyu muhalif ekranlardan birinde izlesek, kıyamet kopardı. Benim önerim başına ve sonuna not düşülmesi. Ne mi? "Bu dizideki olay ve karakterler FETÖ Operasyonu öncesindendir".