Akdeniz'de göçmen faciası

Akdeniz'de göçmen faciası

Tunus açıklarında kaçak göçmenleri taşıyan bir geminin batması nedeniyle en az 48 kişi hayatını kaybederken, 67 kişi ise sahil güvenlik botları tarafından kurtarıldı.

Gemi, turistik bir ada olan Kerkene Adası açıklarında battı. Tunus Savunma Bakanlığı, gemide Tunusluların yanı sıra başka ülke vatandaşlarının da olduğunu açıkladı. Yaklaşık 180 kaçak göçmenin bulunduğu teknede, 80 kişinin Afrika'nın diğer ülkelerinden geldiği belirtildi.

Pazar günü akşam batan gemiye yönelik yürütülen kurtarma çalışmalarına, pazartesi erken saatlerde yeniden başlamak üzere, gece boyunca ara verildi. Kurtarılanlardan birisi, batmaya başladıkları anda kaptanın gemiyi terk ettiğini, kendisininse 9 saat boyunca bir tahta parçasına tutunarak hayatta kaldığını belirtti.

Libya Sahil Güvenlik Güçleri'nin kontrolleri sıkılaştırmasının ardından, insan kaçakçıları için Avrupa'ya geçişlerde yeni rota Tunus oldu. Ülke, 2011 yılında Zeynel Abidin Bin Ali'nin görevden düşürülmesinden beri işsizlik ve yüksek enflasyon sonucunda ortaya çıkan ekonomik sorunlarla yüzleşiyor.

Yüzlerce işsiz Tunuslu ve Afrikalı, Avrupa'da yeni bir hayat kurabilme ümidi ile, derme çatma gemilerde İtalya'nın Sicilya adasına geçmeye çalışıyor.

Umut yolcularının ilk hedefi olan İtalya'da ise siyasi partilerin göçmen politikaları seçim üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu. İtalya'daki son genel seçimlerde galip çıkan 5 Yıldız Hareketi ve Lig Partisi, kaçak sığınmacılara yönelik daha sıkı önlemler alacaklarını vaat etti.

Tunus'ta meydana gelen kazanın öncesinde yine pazar günü, Antalya açıklarında batan bir sürat teknesinde 9 kaçak göçmen yaşamını yitirdi. 25 Mayıs Cumartesi günü ise Sicilya açıklarında İtalyan Sahil Güvenlik Güçleri üzerinde 721 kaçak göçmen bulunan bir gemiyi kurtarmıştı. Gemide ayrıca bir kişinin de cesedi bulunmuştu.