ABD gözünü Karadeniz'e dikti

ABD gözünü Karadeniz'e dikti

Orta Doğu'da umduğunu bulamayan ABD'nin, yeni hedef olarak kendine Karadeniz'i seçtiği ifade edildi.

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, ABD'nin son dönemde Karadeniz'de yaptığı tatbikatlar için "Ukrayna, çok önemli bir rekabet alanı. Benzer fotoğraf Gürcistan için de geçerli. Ama asıl mücadele Suriye ve Irak'ta" dedi.

Ağar, "Artık Batı, girdiği yere istikrar için girmiyor. Menfaat türevli kaosla giriyor" diye de ekledi.

ABD, Ukrayna ile birlikte yaptığı "Sea Breeze 2017" tatbikatını geçen hafta tamamladı. Bu hafta sonu ise Gürcistan'da, yine ABD'nin katıldığı çok uluslu "Noble Partner 2017" tatbikatı başlıyor. Peki ABD'nin, Karadeniz'deki bu tür çalışmaları, bölge ülkelerini nasıl etkiliyor? Bu tatbikatlar, Karadeniz güvenliği açısından ne gibi sonuçlar doğurabilir? Bu tatbikatların, Türkiye açısından önemi var mı?

Güvenlik uzmanı ve emekli subay Abdullah Ağar şu değerlendirmelerde bulundu: "ABD'nin Karadeniz'deki tatbikatları, güç gösterisidir. Bunlar, Karadeniz güvenliğini olumsuz etkilemekte. Bilindiği gibi, dünyanın üç temel stres noktasından ikisi Karadeniz havzasında. Bunlar, Balkanlar ve Kafkaslar. Orta Doğu'ya odaklanmışken 4. nesil savaşı Kafkaslar'da ve Balkanlar'da görebiliriz. Trump'a göre, Obama'nın Suriye'de yaptığı hatalar, Rusya ve İran'a avantaj sağladı.

Vekaletler savaşının siklet merkezinde bağımsızlık referandumu ve Kerkük var. Bu bağlamda Irak'a çok iyi bakmak lazım. Dünya siyasetinin yeniden dizaynı çoktan başladı. Eğer ABD'nin bu girişimleri, Karadeniz bölgesinde de ABD ve Rusya arasında Suriye benzeri bir rekabeti doğurursa, Türkiye bundan etkilenir. Türkiye, Karadeniz'in güvenliğinin bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiği tezini savunur."