Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konaşenkov, Deyr Ez-Zur havaalanının yakınlarına yapılan hava saldırısının koalisyona ait 2 F-16 ve 2 A-10 ile gerçekleştirildiğini söyledi.
Suriyeli yetkililerin kendilerine 62 rejim askerinin öldüğü, 100’den fazla askerin de yaralandığı bilgisini verdiğini belirten Konaşenkov, uçakların ülkenin Irak sınırı tarafından geldiğini ifade etti.
Suriye rejimi ordusu, Deyr ez-Zur'daki hava saldırısının bölgede IŞİD'in ilerlemesine imkan verdiğini savunmuştu.
ABD ile Rusya'nın Kurban Bayramı'nda Suriye'de çatışmaların durması konusunda vardığı anlaşma, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te yürürlüğe girmişti. Önce 1 hafta süreceği açıklanan ateşkesin daha sonra iki gün uzatılması konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un anlaştığı bildirilmişti.
SOHR: EN AZ 80 ASKER ÖLDÜ
BBC Türkçe'de yer alan habere göre ise, konu hakkında açıklama yapan Suriye İnsan hakları İçin Gözlemevi (SOHR) saldırıda en az 80 Suriye askerinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
ABD: IŞİD SANDIK
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Deyr Ez-Zur kentinin güneyinde Suriye rejimine ait bir askeri üssün vurulmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyr Ez-Zur kentinin güneyindeki bir hedefe "IŞİD hedefi sanılarak" hava saldırısı düzenlediği aktarılan açıklamada, "Suriye ordusuna ait personel ve araçların vurulmuş olabileceği yönündeki Rus yetkililerin bilgilendirmesi üzerine koalisyon güçlerinin hava saldırıları durdurulmuştur" ifadelerine yer verildi.
Saldırı yapılan bölgede, saldırıdan önce yeteri kadar gözlem ve takip yapıldığı belirtilen açıklamada, muhatap Rus yetkililerin Birleşik Hava Harekat Merkezi'nde yer alan koalisyon unsurları tarafından bilgilendirildiği de not edildi.
CENTCOM, Rus yetkililere zaman zaman yapılan bu tür bilgilendirmelerin "nezaketen" yapıldığını ve Rusya ile koalisyon unsurları arasında bir çatışma yaşanmaması amacının güdüldüğünü vurguladı.
'BİLEREK VURULMAZ'
Suriye'nin askeri açıdan oldukça karmaşık bir ülke haline geldiğine işaret edilen açıklamada, "Koalisyon güçleri, Suriye askeri unsuru olduğu bilinen bir hedefi bilerek vurmaz." değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca, bu saldırının nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğinin inceleneceği ve gerekli çıkarımların yapılacağı kaydedildi.
BMGK ACİL TOPLANDI
Yaşanan bombalama olayı sonrasında Rusya'nın talebi üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplandı.
Konsey'de yaklaşık 1 saat süreyle kapalı gerçekleşen toplantının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye rejimi askerlerini vurduğu iddialarının incelendiğini belirterek, "Bu teyit edilirse bilinmesini isteriz ki niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi. Tabii ki can kayıpları dolayısıyla üzgünüz" dedi.
Rusya'nın BMGK'yı acil toplantıya çağırmasını eleştiren Power, "Rusya, BMGK'yı toplayarak ahlakçılıkla dolu bir oyun sergiliyor. Bu oyun Rusya'nın standartlarına göre bile eşsiz derecede şüpheci ve ikiyüzlü" değerlendirmesinde bulundu.
2011'den beri Suriye'de Esed rejiminin sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını, kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını, kentleri kuşatıp insanları ölüme mahkum ettiğini vurgulayan Power, "Tüm bunlar yaşanırken Rusya bırakın cumartesi gecesi Konseyi acil toplantıya çağırmayı, tepki bile vermedi. Sorumluların hesap vermesi için BMGK'na getirilen tasarıları da bloke etti" diye konuştu.
Son bir yıldır Rusya'nın Esed rejimine katılarak sivilleri, hastaneleri, okulları ve altyapı tesislerini vurduğunu ancak hiç pişmanlık beyan etmediğini kaydeden Power, "Rusya, çatışmaların durdurulması anlaşmasında kendi üzerine düşeni yerine getirmedi. Esed rejimi saldırılarına devam ediyor. Anlaşmaya göre bunu durduracaktı" ifadelerini kullandı.
Power, Rusya'nın "hokkabaz" taktiği de uyguladığını savunarak, Rusya'nın dikkati başka yöne çekerek rejimin suçlarını gözden kaçırdığını söyledi.
ABD'Yİ SUÇLADI
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de ABD'yi Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasını ihlal ederek Suriye rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD'in hedeflerine destek vermekle suçladı.
"Washington'da yönetim Beyaz Saray'da mı yoksa Pentagon'da mı?" diye soran Churkin, ABD tarafından farklı açıklamalar geldiğini kaydetti.
Suriye rejiminin insani yardım için gerekli izinleri verdiğini de ifade eden Churkin, "Suriye'de ilk yardım konvoyunun yarın sabah yola çıkmasını bekliyoruz." dedi.
Churkin, gazetecilerin "ABD ile Rusya arasında Suriye anlaşması bozuldu mu?" sorusuna "Bu, şu anda büyük bir soru işareti. ABD'nin bizi ve tüm kamuoyunu Suriye'de siyasi çözüm istediğine ikna etmesini umuyorum." yanıtını verdi.
Power'ın BM Genel Kurulu'ndaki toplantıya geç geldiğini ve kendisini dinlemediğini anlatan Churkin, bu nedenle Power konuşurken de kendisinin salonu terk ettiğini söyledi.
Churkin, Power'ı demogoji yaparak puan toplamaya çalışmakla da suçladı.