30 Mart seçimleri ve MHP
Seçimlerde AKP’nin bütün devlet imkânlarını, belediye unsurlarını, medyayı, sermayeyi ve dinsel aktörleri devreye soktuğu herkes tarafından biliniyor. Seçimlere AKP ile muhalefet eşit şartlarda girmemiştir. Türkiye asimetrik siyaset hileli seçim denilen bir süreçle seçimlere gitmiştir. Bu şartların ürettiği seçim sonuçlarının MHP açısından ne anlama geldiğini köşemizin izin verdiği ölçüde analiz edelim.
Bir defa Erdoğan’ın, yerel seçimleri bir genel seçime, referanduma, güven oylamasına hatta “İstiklal Savaşı” na dönüştürdüğünü görmek gerekir. Bu seçimler mevcut şartlarda yerel seçim değil genel seçim havasında geçti. Bu seçim sonuçlarını bir önceki yerel seçim sonuçları ile değil Haziran 2011’de yapılan milletvekili genel seçim sonuçlarıyla mukayese etmek gerekir!
Seçim sonuçlarını bu bağlamda analiz eden yazarlardan Nazlı Ilıcak, “2011’den 2014’e kadar geçen sürede AKP 6.6 puan geriledi. CHP aşağı yukarı aynı yerinde saydı; en büyük ilerleme MHP’de göze çarpıyor. MHP oyunu 4.7 puan artırdı. Mutlak rakamlara baktığımızda AKP’nin 2011’de 21 milyon 466 bin oyu vardı. 2014’te 19 milyon 198 bin oy aldı. MHP, 2011’de 5 milyon 575 bin olan oyunun, 7 milyon 819 bin ile bir hayli üzerine çıktı. Artış 2 milyon 300 bin.”
Ilıcak’a göre sonuçlar, yolsuzluklardan, hukuksuzluklardan, tek adam yönetiminden rahatsız olan AKP’li seçmen, alternatif olarak önceliği MHP’ye vermektedir.
Sedat Ergin ise AKP’nin “Pazar günkü seçimde 2011 genel seçimine kıyasla 2 milyon 200 bin dolayında oy erimesine uğradığını, buna karşılık MHP’nin bir yükseliş trendi yakaladığı hesaba katılmalıdır” diye yazmıştır.
Hüseyin Yayman ise “MHP, aldığı oydan daha fazla özgül ağırlığa sahip partilerdendir. Bu seçimde de öyle oldu... Sonuçlar AK Parti’nin sahici alternatifinin CHP’de değil, MHP’de aranması gerektiğini gösterdi” diye yazmıştır.
AKP’nin 2011 seçimlerinde aldığı % 49.83’lük oy % 43.30 civarlarına düşmüş olmasına karşı, düşüş beklentisi büyük olduğundan AKP için bu başarı sayılmıştır. Mukayeseler AKP’nin bir önceki yerel seçimde aldığı oylarla yapılarak AKP’nin oylarını yükselttiği gibi bir mesaj kamuoyuna verilmeye çalışılmaktadır.
Her şeye rağmen seçimlerde oyunu ciddi biçimde artıran parti MHP’dir. 30 Mart seçimlerine göre MHP oyunu artırmıştır. 2011 genel seçimlerinde MHP’nin aldığı oy % 13.30 olmasına karşın 2014 seçimlerinde bu oy % 17.67 civarlarına ulaşmıştır. Ankara’da, oylarının % 50’sinin, İstanbul’da ise %40’a yakın bir kısmının eski MHP’li adaylar ve diğer başka sebepler yüzünden CHP’ye gitmesine karşın MHP, böyle bir sonucu almıştır.
Mevcut şartlarda MHP’nin daha yüksek bir yerlerde olması gerekirdi. MHP’nin bu sonuçtan daha fazlasını hak ettiği bir vakıadır. Haklı olarak vatandaşlar MHP’den çok daha yüksek bir sonuç bekliyordu. Kazanılanların yanında kaybedilen MHP’li belediyelerin, büyük hayal kırıklığına neden olduğu da bir gerçektir. Bu kaydı düştükten sonra durumu gerçeklikler bağlamında değerlendirmekte yarar vardır.
MHP, 30 Mart seçimlerinde aldığı 7 milyon 819 binlik oy ile oy oranını %17.65’e yükseltmiştir. MHP’nin kazandığı Büyükşehir, şehir ve ilçe belediyeleri yanında büyük oy almasına karşın kaybettiği illerin durumu da şöyledir:
MHP; altı ilde % 40’ın üzerinde oy alarak, 15 ilde % 30’un üzerinde oy alarak ve nihayet beş ilde de % 25’in üzerinde oy alarak 2. parti olmuştur. Bu sonuçlara göre MHP toplam 26 ilde ikinci partidir.
Bunlar her şeye (iktidara, sonuçlara fesat karıştırmalara, ihanetlere) rağmen elde edilmiş sonuçlardır. MHP’yi iktidar yapmayan hiç bir sonucu başarı saymayalım ama gerçekleri de göz ardı etmeyelim!